|
Witaminy A, E, beta-karoten (tzw. antyoksydanty) pełnią istotne funkcje w mechanizmie obronnym organizmu przeciwko reakcji wytwarzania wolnych rodników. Również inne związki (polifenole, likopen, bioflawonoidy) mają właściwości antyoksydacyjne Natomiast cechą istotną, jaką wykazuje błonnik pokarmowy, jest zdolność wiązania toksycznych produktów przemiany materii oraz przyśpieszenie usuwania ich z organizmu. Ponadto w naszym jadłospisie powinny być obecne napoje fermentowane, chude mięso, ryby.
Należy pamiętać o wypijaniu odpowiedniej ilości płynów, co najmniej 1,5 – 2 litry dziennie. Zielona herbata to cenne źródło polifenoli, które pomagają w usuwaniu wolnych rodników. Napój ten możemy pić kilka razy dziennie, a po powtórnym parzeniu zawiera coraz więcej antyoksydantów.
Pamiętajmy, że nie tylko niedobory są groźne, ale też nadmiary, a wszelkie skrajności w diecie są szkodliwe. Zrównoważona, lekkostrawna i urozmaicona dieta przyniesie nam same korzyści, w tym również wspomoże samoodtruwanie organizmu.
dr inż. Beata Bilska
doradca żywieniowy
|