|
dzięki niskiej temperaturze zostaje zahamowany proces jełczenia tłuszczów, łatwość mrożenia, dostępność owoców i warzyw przez cały rok, wygoda.
Krok pierwszy: wybieramy tylko dojrzałe i zdrowe okazy, czyścimy, myjemy, ewentualnie blanszujemy produkty. Blanszowania nie wymagają: pomidory, ogórki, cukinia, czosnek i cebula.. Jeśli owoce mają szypułki, powinniśmy je usunąć.
Krok drugi: dokładnie odsączamy wodę. Owoce i warzywa powinny być idealnie suche.
Krok trzeci: przygotowujemy woreczki do mrożenia. Powinny one być szczelne i niepękające w niskiej temperaturze. Najlepiej, jeśli mają klipsy ułatwiające zamykanie oraz miejsce na opisanie produktu.
Krok czwarty: poporcjowane produkty podpisujemy (nie zapominajmy napisać daty!), wkładamy do zamrażalnika i... gotowe!
|