|
Jak przyrządzać ryby?
Oczywiście nie smażyć, tylko gotować, piec lub dusić. Najlepiej jest podawać ryby z ryżem i warzywami. Stosowanie diety śródziemnomorskiej, obfitującej w warzywa, owoce, świeże soki, owoce morza i ryby właśnie, jest szczególnie polecane przez dietetyków. Zwłaszcza w okresie letnim, kiedy wszystkie produkty żywnościowe są świeże i łatwo dostępne, warto pomyśleć o zmianie diety na lekkostrawną i odpowiednio zbilansowaną.
Polka wie, co je
Cieszy fakt, że zdecydowana większość kobiet docenia walory odżywcze ryb morskich. 81% Polek wskazuje ryby morskie jako mające związek z obniżaniem poziomu cholesterolu we krwi, 76% - warzywa, 61% - oleje roślinne.
Wśród produktów żywnościowych mających znaczący wpływ na poziom cholesterolu we krwi, zdecydowana większość ankietowanych kobiet słusznie wymieniała: ryby morskie, warzywa oraz tłuszcze pochodzenia roślinnego – mówi mgr Jadwiga Przybyłowska, specjalista ds. żywienia i komunikacji prozdrowotnej, ekspert Instytutu Flory. Nie sposób przecenić walorów zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, których dostarczają nam tłuste ryby morskie oraz oleje roślinne. Spożywanie przynajmniej jednego posiłku rybnego tygodniowo oraz używanie miękkich margaryn wysokiej jakości wzbogaconych o kwasy omega-3 do smarowania pieczywa w znaczący sposób wpływa na zmniejszenie ryzyka nagłej śmierci sercowej.
|