Składniki:
- „Danie Sycylijskie” Hortex 1 opakowanie
- Oliwa z oliwek 3 łyżki do smażenia
- Pomidorki „cherry” 8 sztuk
- Świeże liście szpinaku 100 g
- Oliwa z oliwek 4 łyżki
- Ocet balsamiczny 1 łyżka
- Sok z połowy cytryny
- Listki świeżej bazylii
- Sól
- Biały pieprz świeżo mielony
|
Przygotowanie warzyw:
Mieszankę „Danie Sycylijskie” Hortex nie rozmrożoną wrzucamy na oliwę z oliwek i smażymy „bez koloru” do uzyskania odpowiednio chrupiących warzyw. Pod koniec smażenia wsypujemy zawartość saszetki dołączonej do mieszanki warzywnej. Po przestudzeniu dodajemy umyte i osuszone oraz porwane na mniejsze kawałki listki szpinaku. Pomidorki „cherry” kroimy na ćwiartki i dodajemy do sałatki.
Przygotowanie sosu vinaigrette:
Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny i octem balsamicznym. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym białym pieprzem. Pod koniec dodajemy pokrojone listki świeżej bazylii.
Sposób podania:
Centralnie na talerzu układamy na listkach świeżego szpinaku doprawioną sałatkę, którą polewamy sosem vinaigrette. Dekorujemy listkami świeżych ziół i cząstkami pomidorków.