|
Zbyt duże stężenie cholesterolu we krwi może prowadzić do powstania zmian miażdżycowych w ścianach tętnic, co z kolei prowadzi do poważnych schorzeń układu krążenia, takich, jak m.in.: czy choroba wieńcowa, choroba niedokrwienna serca. Aby zapobiegać gromadzeniu się złogów cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych, lekarze zalecają zrównoważoną dietę, ubogą w tłuszcze nasycone (pochodzenia zwierzęcego) i sól. Dieta powinna być bogata w warzywa, owoce, błonnik oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają zapobiegać miażdżycy.
Wysokie stężenie cholesterolu we krwi to - obok wysokiego ciśnienia tętniczego - jeden z najbardziej rozpowszechnionych, poddających się modyfikacji dietetycznej czynników ryzyka dolegliwości układu krążenia. Obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL we krwi poprzez stosowanie odpowiedniej diety może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca – najczęstszej przyczyny zgonów kobiet i mężczyzn w Europie i Ameryce Północnej.
|