|
Po pierwsze herbata
Pierwsza zasada to odpowiedni wybór herbaty. Najlepsza jest wysokogatunkowa herbata liściasta. Istnieją cztery podstawowe gatunki herbaty – czarna, zielona, czerwona i biała, a każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami i smakiem.
Po drugie woda
Oprócz dobrej herbaty, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach przygotowywania tego aromatycznego napoju. Po pierwsze pamiętaj, że na jakość i smak herbaty, wpływa także woda, jakiej używasz do jej przygotowania. Aby poprawić jej jakość, możesz stosować specjalny filtr lub używać wody mineralnej czy oligoceńskiej.
Klucz sukcesu – sposób parzenia
Zacznij od ogrzania filiżanki lub czajniczka. Następnie wsyp po jednej łyżeczce herbaty na osobę. Czarne i czerwone herbaty zawsze zalewaj wodą przegotowaną do tzw. momentu „białego wrzenia”, kiedy woda ma temperaturę 95˚C. Z kolei białych i zielonych herbat nie należy zalewać wrzątkiem. Woda powinna mieć temperaturę 65-85˚C. Czas parzenia to od 2 do 6 minut, w zależności od tego, jak mocna herbatę lubisz. Herbatę podawaj zaraz po zaparzeniu – będzie ona najsmaczniejsza, jeśli pozostanie w dzbanku nie dłużej niż 10 minut.
Filiżanka wieńczy dzieło
Smakosze herbaty podkreślają, że najlepiej smakuje w porcelanowych filiżankach. Filiżanki powinny być wykonane z jak najcieńszej porcelany. Czarną herbatę najlepiej podawać w filiżankach z białej porcelany, ponieważ tylko takie naczynia pozwalają w pełni docenić przepiękny kolor naparu. Doskonałym smakiem herbaty możesz delektować się pijąc ja z filiżanki Gracja marki Villa Italia. Klasyczna biel porcelany podkreśli barwę herbaty. Jeśli planujesz spędzić popołudnie ze swoim ukochanym lub przyjaciółką, wybierz zestaw do herbaty dla dwojga Kioto marki Villa Italia. Zestaw ten wykonany został z najwyższej jakości porcelany typu bone china. Proste i eleganckie kształty naczyń są ozdobione jedynie cienką, ręcznie malowaną linią platyny. Jeśli planujesz większe przyjęcie, idealna będzie kolekcja Biały Len marki Villa Italia w delikatnym kolorze ecru i modnym kształcie naczyń.
|