Raz do roku możemy jednak pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa. Najważniejsze jest, żeby po rodzinnych ucztach wrócić do lekkostrawnej, odpowiednio zbilansowanej diety. Również świąteczne menu możemy urozmaicać na różne sposoby. Na uroczyste śniadanie zróbmy na przykład zdrową sałatkę ze świeżych warzyw z jajem i odrobiną oliwy z oliwek. Nie smarujmy dodatkowo kanapek z jajami majonezem, ale zastąpmy go jogurtem naturalnym. Będzie to oryginalne i mniej kaloryczne.
Zielona sałata z czerwoną fasolą i z jajem
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
- 1 główka zielonej sałaty
- 1 świeży zielony ogórek (20 dag)
- 1 ugotowane na twardo jajko
- 1 czerwona cebula
- 1 jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku
- po 1 łyżce: oliwy z oliwek, soku z cytryny i musztardy
- ½ łyżeczki tymianku
- szczypta mielonej ostrej papryki
- pieprz i sól
|
Przygotowanie:
Sałatę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć lub odwirować. Cebulę obrać, pokroić w cienkie półkrążki. Ogórek umyć, obrać, pokroić w kostkę. Jajko obrać, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez wyciskarkę, rozetrzeć z solą. Cały czas ucierając, dodawać kolejno: sok z cytryny, musztardę, oliwę, tymianek, paprykę i pieprz. Na półmisku ułożyć rozdrobnioną sałatę, na niej fasolę, ogórek. Polać sosem, obsypać cebulą. Polać jogurtem i posypać posiekanym jajkiem.