|
Dieta zbilansowana źródłem zdrowia
Należy pamiętać, że zwłaszcza żółtka jaj pełne są cholesterolu, którego poziom powinniśmy utrzymywać w normie. Aby nie dopuścić do wzrostu ilości cholesterolu we krwi, należy stosować dietę bogatą w warzywa i owoce, ryby, produkty zbożowe, unikać tłustych mięs i wędlin. Taka dieta, w której jaja pojawiają się raczej sporadycznie, dodatkowo wzbogacona o produkty obniżające poziom cholesterolu, jak miękkie tłuszcze roślinne, wzbogacone o kwasy omega-3 i omega-6 jest korzystna dla kondycji naszego serca.
Pamiętajmy, że dobrze zbilansowana dieta to nie nieustanne pasmo wyrzeczeń, a po prostu świadomie planowanie posiłków. Zjedzenie smażonego jaja nie jest niczym złym, jeśli zdarza się raz na jakiś czas – na przykład przy okazji Świąt. Chodzi o to, żeby nie sprowadzać swojego menu do przeplatania jajecznicy na bekonie kanapkami z tłustą kiełbasą, smarowanymi grubo masłem - tylko tyle! – mówi mgr Jadwiga Przybyłowska, specjalista od spraw żywienia. W Święta jedzmy więc świadomie i odpowiedzialnie, a wyjdzie nam to na zdrowie!
Okres wolny od pracy spędzajmy aktywnie. W słoneczne kwietniowe dni warto korzystać ze świeżego powietrza – wyjechać za miasto z rodziną, wybrać się na spacer albo na przejażdżkę rowerową po lesie. Będzie to doskonała okazja do spalenia kalorii. W ten sposób nie pozostanie nam nic innego, tylko rozkoszować się świątecznymi przysmakami – dodaje ekspert.
|