|
Najskuteczniejszym sposobem ścisłej kontroli gospodarki węglowodanowej jest intensywna insulinoterapia. Kluczową rolę w tej skutecznej funkcjonalnej insulinoterapii odgrywają analogi insuliny (zarówno szybkodziałające, jak i o przedłużonym działaniu). Analogi szybkodziałające, poza swoim działaniem w okresie poposiłkowym mogą też służyć do korekcji podwyższonego stężenia glukozy w okresie międzyposiłkowym. Analogi długodziałające zapewniają zaś bardziej stabilne stężenia glukozy w ciągu całej doby. Podczas infekcji u osób chorych na cukrzycę, analogi insuliny są skuteczniejsze i bardziej bezpieczne niż inne rodzaje leczenia. Stosowanie analogów insuliny zmniejsza też ryzyko hipoglikemii.
Pewne substancje produkowane w organizmie diabetyka w czasie infekcji powodują oprócz zwiększenia zapotrzebowania na insulinę także zmniejszenie apetytu. To może spowodować, że pacjent nie zjada posiłków lub zjada dużo mniej, co z kolei może zwiększać ryzyko niedocukrzenia. Także infekcja u osób z cukrzycą typu 2 leczonych normalnie lekami doustnymi, bardzo często wymaga zastosowania insuliny. Przyczyną jest wywołane przez infekcję zwiększenie zapotrzebowania organizmu na insulinę. Trzustka osób chorych na cukrzycę typu 2 bardzo często nie może podołać temu wzrostowi zapotrzebowania. Stąd konieczność częstego oznaczania stężenia glukozy we krwi, a w razie utrzymujących się hiperglikemii konieczność wprowadzenia insulinoterapii.
Zalecenia dietetyczne
Podczas infekcji u chorych na cukrzycę mogą obowiązywać specjalne zalecenia dietetyczne, które zależą od zastosowanego w okresie infekcji leczenia hipoglikemizującego. Okres infekcji to bowiem czas tzw. nasilonego katabolizmu (rozkładu substancji energetycznych, a następnie budulcowych organizmu). Nasilony katabolizm może doprowadzić u chorych na cukrzycę do kwasicy ketonowej. Z drugiej strony unikanie spożywania pokarmów (głodówka) ma podobne działanie. Stąd też w czasie infekcji konieczne jest stosowanie diety zaspokajającej zwiększone zapotrzebowanie kaloryczne w połączeniu z intensywną insulinoterapią. Rozkład posiłków musi być dostosowany do schematu leczenia insuliną, a dieta powinna być wzbogacona o świeże owoce i warzywa – źródło witamin i błonnika.
Konsultacja: dr hab. med. Grzegorz Dzida specjalista chorób wewnętrznych, diabetolog z Katedry i Klinika Chorób Wewnętrznych Akademii Medycznej w Lublinie
|