|
Rozpoczęcie produkcji mleka Minila, poprzedziło wykonanie trwającego ponad rok cyklu badań w Klinice Gastroenterologii Dziecięcej i Chorób Metabolicznych I Katedry Pediatrii UM w Poznaniu.
„Badania kliniczne wykazały bardzo dobrą tolerancję i akceptację mleka Minila przez osoby, u których uprzednio, po wypiciu mleka, występowały dolegliwości ze strony układu pokarmowego” – mówi prof. dr hab. n. med. Wojciech Cichy, pod którego kierunkiem badania przeprowadzono.
W związku z pozytywnymi rezultatami badań, opublikowanymi w raporcie, SM Gostyń podjęła decyzję o produkcji próbnych partii mleka.
„W Polsce nietolerancja laktozy występuje u 1,5% niemowląt i dzieci oraz aż u 15% osób dorosłych. Problem dotyka więc bardzo dużą część polskiego społeczeństwa, a na rynku brakuje produktów przeznaczonych dla osób, które nie mogą spożywać produktów mleczarskich, z zawartością tradycyjnego mleka. Dlatego też – zachęceni wynikami badań klinicznych – podjęliśmy decyzję o wprowadzeniu do naszej oferty mleka o zmniejszonej zawartości laktozy, które będzie mógł spożywać każdy” – mówi Grzegorz Grzeszkowiak, prezes zarządu SM Gostyń.
Mleko Minila to produkt polecany w szczególności dla osób z nietolerancją laktozy, jak również dla wszystkich pozostałych konsumentów mleka. W pełni zachowuje wartości odżywcze tradycyjnego mleka świeżego, jednocześnie nie powodując efektów ubocznych u osób z problemami trawiennymi. Mleko Minila to pasteryzowane, świeże mleko o obniżonej zawartości laktozy, dostępne w kartonie z praktyczną w użyciu i przechowywaniu zakrętką.
Mleko świeże Minila
Otrzymywane z mleka surowego poddanego procesowi homogenizacji, normalizacji, hydrolizy enzymatycznej laktozy i pasteryzacji. Przeznaczone do bezpośredniego spożycia oraz do celów kulinarnych
Mleko świeże czekoladowe Minila
Otrzymywane poprzez normalizację i pasteryzację mleka surowego - dodaje się czekoladę w formie sproszkowanej. Przeznaczone do bezpośredniego spożycia.
|