|
Rozdział Wszystko o sałatkach to zbiór informacji i ciekawostek na temat sałatkowych składników od „a” do „z”. Także o tajemnicach octów i oliw, aromatycznych ziół, klasycznych sosów majonezowych i ziołowych oraz kuchennych sałatkowych przyborów. W części Zielone i nie tylko: sałaty liściaste znaleźć można wyszukane połączenia endywii i jabłek, roszponki i boczku czy też sałaty i sera typu camembert oraz wiele innych. Rozdział Chrupiące i zdrowe: warzywa surowe i gotowane objaśnia, jak stworzyć smaczne kompozycje warzyw w połączeniu z różnymi sosami. Smakosze ryżu, makaronu i ziaren odnajdą ponad 20 przepisów na sałatki w części Najesz się do syta: makaron, ryż, ziarna i kasze. Rozmaite dania z mięsem i drobiem, w połączeniu z warzywami i smacznymi sosami można przygotować na bazie przepisów z rozdziału Nie dla wegetarian: sałatki z mięsem i drobiem.
W książce Fantastyczne sałatki również wielbiciele owoców morza znajdą coś dla siebie. O tym jak na kilkanaście sposobów przyrządzić krewetki, kraby, kalmary lub przegrzebki dowiedzą się z rozdziału Owoce morza: ryby, małże i krewetki. W ostatniej części książki Soczyste i finezyjne: kolorowe sałatki owocowe smakosze słodkich kombinacji poznają oryginalne sposoby połączenia m.in. pomarańcz i fig, truskawek i pistacjowego pesto czy też mango, papai i sosu żurawinowego.
Książka zawiera także informacje pomocne przy zakupach, opisy technik kulinarnych, rady dla początkujących i zaawansowanych, a także ilustracje pokazujące krok po kroku, jak przygotować danie. Układ stron jest prosty i przejrzysty. Przy opisach sałatek zostały podane także wartości kaloryczne i odżywcze, dokładnie wyliczone dla każdej porcji danej potrawy.
Premiera: 18 maja 2006 r.
Cena: 99,60 PLN
|