|
Oglądaj serię pt. „Kuchenna chemia” a poznasz nieznane powszechnie tajniki gotowania! Kuchenna chemia to fascynująca seria poświęcona była najnowszym osiągnięciom nauki w dziedzinie kuchni i gotowania. Nauka stosowana w kuchni wpływa na to, jak postrzegamy smak i aromat. Oprócz czterech bardzo dobrze nam znanych smaków, jakie rozróżnia nasz język (słodki, kwaśny, słony i gorzki), mamy również piąty – nazywane umami. Program poprowadzi znany na całym świecie kucharz Heston Blumenthal.
Odcinek 1 – Owoce i warzywa
Heston Blumenthal eksperymentuje ze smakami, zapachami i konsystencją różnych owoców i warzyw. Bada budowę cząsteczek i przygląda się reakcjom, jakie zachodzą podczas gotowania.
1 marca, godzina 19.40 i 22.45
Odcinek 2 – Mięso
Wszystko o właściwościach chemicznych białego i czerwonego mięsa. Heston Blumenthal rozwiewa mit, że przyrumienione mięso zachowuje smak.
2 marca, godzina 19.40 i 22.45
Odcinek 3 – Lody
Mistrz sztuki kulinarnej Heston Blumenthal postanawia powrócić na chwilę do czasów dzieciństwa i odwiedza lodziarnię Fouberts.
5 marca, godzina 19.40 i 22.45
Odcinek 4 – Galaretki
Odcinek poświęcony…. psychologii smaków. Heston Blumenthal kusi zmysły nowymi pomysłami kulinarnymi o różnych walorach smakowych. Odkrywa, że wiele znanych nam produktów to substancje galaretowate.
6 marca, godzina 19.40 i 22.45
Odcinek 5 - Czekolada
Heston Blumenthal analizuje skład chemiczny czekolady, aby sprawdzić, kiedy można ją zginać! Odkrywa, dlaczego czekolada i kawior tworzą tak niezwykłą kombinację smakową.
7 marca, godzina 19.40 i 22.45
Odcinek 6 – Sól
Heston Blumenthal analizuje różnorodne sposoby zastosowania soli w potrawach. Odkrywa, dlaczego sól jest niezbędnym składnikiem do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
8 marca, godzina 19.40 i 22.45
|