|
Banany z sezamem
Banany z sezamem to idealny deser dla dzieci. Ten słodki przysmak poprawia nastrój i zachęca do zabawy. Do przygotowywania bananowo-sezamowej przyjemność warto zaangażować dzieci. Obieranie bananów, dzielenie na kawałki
i obtaczanie w sezamie z pewnością je zainteresuje. Pociechy w roli pomocy kuchennej na pewno ucieszą również same mamy. Choć przez chwilę będą mogły poczuć się odciążone w swoich obowiązkach.
Składniki do przygotowania bananów:
5 bananów Chiquita, 3 jajka, 60 g sezamu, olej do smażenia.
Składniki do przygotowania marmolady z mango:
60g cukru, 40g świeżego imbiru pokrojonego w kostkę, 80 ml octu, 1 mango pokrojone w 1 cm kostki.
Marmolada z mango:
Zagrzać cukier i kostki imbiru z 40 ml wody i octu w dużym rondlu na średnim ogniu. Mieszać drewnianą łyżką, aż mieszanina zgęstnieje i zacznie przybierać złocisto-brązowy kolor. Dodać kostki mango i zdjąć rondel z ognia. Odstawić do przestygnięcia.
Banany:
Rozgrzać olej w dużym rondlu. Ubić jajka. Obrać banany ze skórki i pokroić w kawałki o długości 6 cm. Obtoczyć banany w mące, następnie w jajkach i ziarnie sezamu. Smażyć banany, aż sezam przybierze złocisto-brązowy kolor. Odsączyć na papierze. Kontynuować, aż wszystkie owoce będą usmażone. Podawać z marmoladą mango.
|