"Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna" Monika Śmigielska Znak Horyzont
Przejadły ci się baby ganoush, wegańskie desery i cudowne diety celebrytek? Wieczorem do nowego odcinka ukochanego serialu zjadłabyś krem szodonowy, mleczko z cukrem palonym lub leguminę z sera? Razem z Moniką Śmigielską wróć do polskiej tradycji kulinarnej. Wystarczy, że otworzysz Kuchenny kredens i swoją lodówkę. To właśnie w tej – innej niż wszystkie – książce kulinarnej znajdziesz dawne, oryginalne receptury na frykasy, które niegdyś królowały na stołach naszych babć. Dowiesz się, jak w swojej kuchni odtworzyć zapomniane polskie smaki. Zakosztujesz aromatycznej pieczeni huzarskiej, zjesz krem mrożony z kasztanów, zrobisz kluski saskie i forszmak.
"Kalendarz ROK PEŁEN MAGII 2018" Dagmara Skalska Edipresse Książki
Każda z nas marzy o szczęściu i życiu w pełnej harmonii z samą sobą – przyciągamy do siebie to, czym same promieniejemy. Jeśli jesteś więc gotowa na zmiany, pragniesz wprowadzić do swojego życia dobre nawyki i marzysz o realizacji wyznaczonych przez siebie celów, pomoże Ci w tym inspirujący kalendarz Dagmary Skalskiej. Spędź rok z Pozytywną Egoistką, a 2018 będzie dla Ciebie rokiem magii i spełnienia.
"Smakoterapia" Iwona Zasuwa Edipresse Książki
Jak jeść smacznie i mądrze? Iwona Zasuwa – propagatorka zdrowego i świadomego odżywiania, autorka popularnego bloga smakoterapia.pl w swojej debiutanckiej książce otwiera przed czytelnikiem bogaty i kolorowy świat kuchni roślinnej – bez glutenu, nabiału i cukru. Iwona, mianowana przez internautów „Królową Kaszy Jaglanej”, kieruje się podstawowymi zasadami: rezygnuj w kuchni z produktów wysoko przetworzonych i maksymalizuj jednocześnie ilość naturalnych składników. W zdrowej kuchni roślinnej nie chodzi bowiem tylko i wyłącznie o spożywanie samych warzyw, a o wykorzystywanie produktów nieprzetworzonych i najwyższej jakości.
"Brafitting. Lifting piersi bez skalpela" Izabela Sakutova Edipresse Książki
Szacuje się, że co najmniej 80% Polek nosi nieprawidłowo dopasowany stanik. Ten idealny powinien być wygodny, prawidłowo podtrzymywać piersi i co najważniejsze – odciążać kręgosłup. Polki kochają piękną bieliznę, ale czy znają rzeczywisty rozmiar swojego stanika? „Brafitting. Lifting piersi bez skalpela” to praktyczny poradnik, dzięki któremu raz na zawsze zażegnasz problem źle dobranego biustonosza.
"Pięścią w szklany sufit" Katarzyna Niezgoda Edipresse Książki
W „Pięścią w szklany sufit” nie znajdziemy złotego przepisu, gwarantującego sukces. Książka jest raczej swoistym dekalogiem, który uświadamia, w czym tkwi problem pomijania kobiet w biznesie, częstego umniejszania ich wiedzy, zdolnościom i potencjałowi. Katarzyna Niezgoda, dzięki swojemu wieloletniemu, bogatemu doświadczeniu w branży, wymienia powody, dla których warto uwierzyć w swoje zdolności i siłę. Nie szczędzi też gorzkich słów – przysłowiowe kłody pod nogi w wielu przypadkach kobiety rzucają również same sobie. Ograniczenia, które nie pozwalają im piąć się w górę po szczeblach kariery, tkwią w ich głowach.
"Mój spektakularny detoks" Karolina Szostak Edipresse Książki
Praktyczny poradnik, z którego dowiemy się, czym jest tytułowy detoks i dlaczego jest tak ważny w procesie utrzymania wagi w trakcie kuracji odchudzającej. W książce, oprócz cennych porad i wskazówek żywieniowych, a także przykładowych zestawów ćwiczeń fizycznych, znajdziemy wiele smacznych i prostych przepisów na potrawy, które można spożywać zarówno w trakcie detoksu, jak i tuż po nim. „Mój spektakularny detoks” to przede wszystkim doskonałe uzupełnienie i wsparcie w trakcie odchudzania. Aby cały „projekt” się powiódł, do całkowitej zmiany myślenia o odżywianiu i rezygnacji ze złych (choć często bardzo przyjemnych) nawyków żywieniowych należy włączyć aktywność fizyczną i regularne oczyszczanie organizmu z toksyn.
"W służbie urody" Elżbieta Radzikowska Edipresse Książki
Chirurgia plastyczna w dobie, kiedy uroda staje się obowiązkiem, jest czymś więcej niż tylko jej poprawianiem mankamentów. Doktor Elżbieta Radzikowska staje u boku swoich pacjentów, by podarować im nowe, lepsze życie. Nim jednak sięgnie po skalpel, musi dobrze zrozumieć, co jest nie tak z tym, które już mają. Każdy przypadek, z którym ma się zmierzyć na sali operacyjnej, jest dla niej wyjątkowy. A jej książka jest jak dziedzina, w której się specjalizuje: to profesjonalny katalog medycznych procedur przetłumaczony na język pacjenta. I wielki ładunek emocjonalny w historiach ludzi, dla których wizyta w jej gabinecie stała się życiowym przełomem.
"Człowiek, który widział więcej" Eric-Emmanuel Schmitt Znak literanova
O co zapytałbyś Boga, gdybyś mógł z Nim porozmawiać? Huk, błysk. Chwilę potem gorąca fala powietrza, która podrzuca w niebo nawet najcięższe przedmioty. Augustin niewiele pamięta z momentu wybuchu. Widział sprawcę, to pewne. Ale kim była postać, która mu towarzyszyła? Tego Augustin nie jest pewien i nikomu nie chce o tym mówić. Od dziecka ukrywa swój dar. Widzi więcej. Widzi tych, którzy odeszli. Eric-Emmanuel Schmitt to mistrz filozoficznych przypowieści. Tym razem zastanawia się, jak to możliwe, że w świecie, w którym pragniemy miłości, jest również miejsce na zło. Jak to się dzieje, że ludzie w imię Boga dopuszczają się najgorszych zbrodni.
"Food pharmacy. Przepisy" Lina Nertby Aurell, Mia Clase Wydawnictwo Otwarte
Cześć, tu Mia i Lina! Oddajemy w Twoje ręce naszą książkę kucharską. Napisałyśmy ją dla każdego, kto chce wprowadzić do swojej kuchni zdrowe produkty – takie, które pomagają dobrej florze jelitowej, zapobiegają stanom zapalnym oraz odpierają ataki wielu chorób. W naszych recepturach znajdziesz dużo warzyw, nasion, orzechów i przypraw. Potrawy są bezglutenowe, pozbawione nabiału oraz cukru, a co najważniejsze – są pyszne! Przetestowane przez wytrawnych smakoszy.
"Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej®" Beata Anna Dąbrowska Wydawnictwo WAM
Jedzenie, które spożywasz na co dzień, może być najlepszym i jedynym lekarstwem, jakiego potrzebujesz. W tej książce znajdziesz smaczne przepisy diety warzywno-owocowej. Pokochaj warzywa, zioła, przyprawy, kiszonki. Przejmij kontrolę nad swoim zdrowiem. Naucz się dbać o jakość, a nie ilość jedzenia. Poznawaj nowe smaki i wybieraj spośród mnóstwa pomysłów na rewolucyjne potrawy!