|
Kojarzy się nam przede wszystkim ze smakiem papryki i ostrymi przyprawami. Kochamy ją za rozmaite gulasze i leczo. Odmianą tych potraw, które królują na węgierskich i polskich stołach, są aromatyczne zupy na bazie wszelkiego rodzaju mięs. Jedną z nich jest zupa z miasta Szeged, nazywanego „miastem słońca”, położonego na południu kraju. Turyści chętnie odwiedzają je w okresie wakacji, ponieważ przyciąga ich ono swoim niezwykłym klimatem i pyszną, niepowtarzalną kuchnią, w której królują kiełbasy, salami i różne odmiany papryki. To właśnie one nadają niezwykły smak tej potrawie:
Węgierska zupa z miasta Szeged
Składniki:
200 g kiszonej kapusty
200 g karkówki lub łopatki wieprzowej
opakowanie Węgierskiej zupy gulaszowej Knorr
800 ml wody
2 cebule
100 g słoniny
łyżka słodkiej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki
ząbek czosnku
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w centymetrowej wielkości kostkę, a cebulę i słoninę w drobną kosteczkę.
Słoninę smaż w garnku. Pod koniec dodaj pokrojoną cebulę, słodką i ostrą paprykę oraz czosnek. Wszystko razem smaż około 5 minut.
Dodaj mięso, a po chwili zupę Knorr i kiszoną kapustę.
Całość zalej 800 ml zimnej wody. Zupę gotuj, aż mięso będzie zupełnie miękkie, czyli około 30 minut. Podawaj z gęstą śmietaną i majerankiem.
|