|
Tak przygotowane danie grilluje się na tackach. „Do zawiniętego w ten sposób łososia możemy dołożyć po listku bazylii”, poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:
Łosoś z cukinią i pomidorami
Składniki:
600 g filetu z łososia bez skóry
3 łyżki ketchupu
2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
1 cukinia
kilka gałązek pomidorów koktajlowych
3 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki cukru brązowego
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Łososia pokrój w kwadraty 6x6 cm. Ser pokrój w grubsze plastry. Cukinię pokrój w bardzo cienkie plastry, oprósz solą i odstaw na bok, aby cukinia zmiękła. Miękką cukinię opłucz w zimnej wodzie usuwając nadmiar soli. Każdy plaster cukinii wysusz odciskając go w papierowym ręczniku.
Przygotuj glazurę - w tym celu w garnku skarmelizuj cukier, dodaj ocet następnie dodaj do niego ketchup i Przyprawę do grilla Knorr. Całość gotuj 1-2 minuty aż glazura zgęstnieje. Odstaw ją na bok, aby wystygła.
W marynacie obtocz rybę i odstaw ją do zamarynowania na 5 minut.
Na desce rozłóż na krzyż plasterki cukinii, na środku połóż kawałek łososia, na nim ułóż ser i całość zawiń w cukinię.
Rybę grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 20 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając i smarując pozostałą marynatą. Obok ryby ułóż gałązki pomidorów koktajlowych delikatnie posmarowane oliwą i oprószone pozostałą Przyprawą do grilla Knorr.
|