Sorbety na trzy sposoby
Składniki
• 200 g cukru
• 200 ml wody
• 70-100 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka
• 400 ml wody
Z 200 gr cukru i 200 ml wody robimy bazę. Do małego garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zwiększamy ogień i gotujemy przez około 5 minut, często mieszając, aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy, by trochę wystygło. Do ciepłej bazy dodajemy syrop Łowicz, mieszamy, a następie dodajemy 400 ml wody. Całość mieszamy i przekładamy do pojemników i foremek na lody. Sorbet chłodzimy ok. 6-8 h. Przez ten czas masę sorbetową kilkukrotnie mieszamy, aby sorbet nie zamienił się w bryłę lodu.
Cytrynowo-limonkowe szaleństwo
Składniki na 2 porcje
• 1 szklanka soku ananasowego*
• 4 łyżki syropu Łowicz limonka i cytryna
• skórka otarta z 1 limonki
• 1/2 szklanki kruszonego lodu
• 1/3 szklanki schłodzonej wody gazowanej
• kilka cienkich plastrów cytryny i limonki
• mięta do dekoracji
Na dno szklanek wsypujemy kruszony lód. Dodajemy plastry cytryny i limonki oraz miętę. Wlewamy po 2 łyżki syropu Łowicz limonka i cytryna na dno szklanek. Następnie wlewamy do każdej ze szklanek sok ananasowy. Uzupełniamy szklankę wodą gazowaną, dekorujemy startą skórką z limonki i cieszymy się orzeźwiającym napojem!
*Sok ananasowy możemy zamienić na schłodzone Prosecco, wówczas napój stanie się idealną propozycją na wieczorne letnie szaleństwo!
Orzeźwiająca panna cotta z owocowym kawiorem o smaku rabarbaru i mirabelki
Składniki na 2 porcje
Panna cotta:
• 300 ml śmietany 30% tł.
• 200 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka
• 1 łyżka żelatyny
• 2 łyżki ciepłej wody
Owocowy kawior:
• 200 ml syropu Łowicz rabarbar i mirabelka
• 3-4 g agaru
• 1/2 szklanki oleju
Śmietankę przelewamy do garnka i mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej śmietanki dolewamy syrop Łowicz rabarbar i mirabelka oraz żelatynę rozpuszczoną w 2 łyżkach ciepłej wody – całość dokładnie mieszamy i przelewamy do naczyń, w których będziemy podawać deser. Naczynia z panna cottą po wystudzeniu wkładamy do lodówki do stężenia.
Olej wstawiamy do lodówki i mocno go schładzamy. Szklankę z olejem można również włożyć na kilkanaście minut do zamrażalnika. Syrop Łowicz rabarbar i mirabelka mieszamy z agarem i mocno podgrzewamy. Gorący płyn wciągamy do zakraplacza i po kropelce wpuszczamy do zimnego oleju. Gdy kulki zastygną, odcedzamy je wtedy na sitku i przepłukujemy zimną wodą, żeby pozbyć się resztek oleju. Gotowy owocowy kawior wykładamy na stężałą panna cottę. Przed podaniem deser dekorujemy gałązką melisy lub mięty.
Orzeźwiający napój o smaku grejpfruta i pomelo z granitą
Składniki na 2 porcje
Granita:
• 1 szklanka syropu Łowicz grejpfrut i pomelo
• 1 szklanka wody mineralnej niegazowanej
Lemoniada:
• 4 łyżki syropu Łowicz grejpfrut i pomelo
• 400 ml wody mineralnej niegazowanej
• listki świeżej mięty
Przygotowujemy granitę:
Syrop Łowicz grejpfrut i pomelo mieszamy z wodą mineralną. Całość przelewamy do płytkiego naczynia i odstawiamy do zamrażarki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Następnie wyjmujemy formę i za pomocą widelca rozbijamy cytrusowe lody. Granitę ponownie zamrażamy (1-2 godziny).
Przygotowujemy napój:
Napój możemy przygotować na dwa sposoby.
Pierwszy sposób (uzyskamy napój ombre, który wygląda bardzo efektownie).
Syrop rozlewamy do szklanek. Całość odstawiamy na 1 godzinę do zamrażarki. Po tym czasie dolewamy (delikatnie, po ściance szklanki) zmrożoną wodę. Dokładamy po 3 łyżki granity i listki mięty.
Drugi sposób(uzyskamy napój jednolity, jasnoróżowy):
Syrop mieszamy ze zmrożoną wodą. Lemoniadę rozlewamy do szklanek. Dokładamy po 3 łyżki granity i listki mięty.
Koktajl grejpfrutowo-bananowy
Składniki na 5 porcji
• 3 czerwone grejpfruty
• 3 banany
• 1 szklanka pokrojonych na cząstki truskawek
• 5 łyżek syropu Łowicz grejpfrut i pomelo
• 1 łyżka soku z cytryny
• skórka otarta z 1 limonki
• 3 łyżki jogurtu naturalnego
Grejpfruty obieramy ze skórki i filetujemy, tzn. obieramy dokładnie ze wszystkich białych błonek. Obrane grejpfruty wkładamy do wysokiego naczynia i miksujemy. Dodajemy cząstki truskawek i obrane banany. Wlewamy syrop Łowicz i sok z cytryny. Na koniec dodajemy jogurt naturalny i skórkę z limonki. Wszystko dokładnie miksujemy blenderem. Koktajl podajemy najlepiej schłodzony, udekorowany listkami mięty.