|
W misce łączymy zmiksowane orzechy, przyprawę Knorr, musztardę francuską i oliwę z oliwek. Mięso zanurzone w marynacie odstawiamy się na 3-4 godziny do lodówki. Gruszki oraz ser pleśniowy nadadzą szaszłykom wykwintnego i nowoczesnego charakteru.
Szaszłyki w marynacie orzechowej
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
2 gruszki
100 g sera z niebieską pleśnią
4 łyżki oliwy
2 łyżki musztardy francuskiej
50 g orzechów włoskich
100 g rukoli
3 czerwone cebule
400 ml wina
2 goździki
kawałek cynamonu
4 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Orzechy zmiel w kielichu miksera, w misce połącz orzechy, przyprawę Knorr dla smaku, musztardę i oliwę. Polędwiczki oczyść z błon i przerostów tłuszczu, pokrój w plastry o grubości 1 cm, wymieszaj w powstałej marynacie i odstaw na 3-4 godziny do lodówki.
Gruszki pokrój na cząstki, pokrusz ser pleśniowy, cebulę pokrój w półplasterki. W rondelku rozgrzej miód, dodaj goździki, cynamon, cebule. Smaż wszystko razem, aż miód zacznie się karmelizować. Wlej wino i gotuj całość do zupełnego odparowania wina. Cebule odstaw do wystygnięcia.
Plastry mięsa ułóż pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej. Rozbij je na cienkie płaty, w środek nałóż łyżkę cebuli, pleśniowy ser i odrobinę rukoli. Zawiń brzegi mięsa, a całość ściśle zroluj. Powstałe zraziki ponakłuwaj razem z gruszką na patyki, po dwie sztuki.
Szaszłyki posmaruj z wierzchu pozostałą marynatą. Opiekaj je pod przykryciem na tackach aluminiowych na średnio rozgrzanym grillu przez około 20-30 minut. Obracaj mięso co jakiś czas. Polędwiczki mogą być delikatnie różowe w środku.
|