KOMENTARZ: MGR INŻ. MARZENA PAWLICKA
Kierownik Pracowni Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością
Zakład Bezpieczeństwa Żywności
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny
Opakowania kartonowe są często wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Dlaczego tak się dzieje? Pomimo tego, że często po nie sięgamy, np. będąc na zakupach w sklepie, nie zawsze mamy wiedzę o ich walorach. Opakowania kartonowe, dzięki kilku warstwom, z których się składają, takich jak papier, folia aluminiowa oraz tworzywo sztuczne – polietylen, pozwalają na bezpieczne zapakowanie produktu oraz zachowanie jego jakości przez długi czas. Produkty spożywcze często muszą przebyć długą drogę zanim trafią na sklepową półkę, a to, czy w produkcie nie będą zachodziły niepożądane zmiany, zależy w dużej mierze od jego opakowania.
Dobre opakowanie wykonane jest z bezpiecznych, dopuszczonych do kontaktu z żywnością materiałów oraz chroni zapakowaną żywność przez cały okres przydatności do spożycia. Dzięki kilku warstwom wchodzącym w ich skład, w tym warstwie z folii aluminiowej, opakowania kartonowe skutecznie chronią żywność przed niepożądanym działaniem czynników zewnętrznych, takich jak: tlen, wilgoć oraz światło.
Jak to działa?
Chronią bez konserwantów – dzięki zastosowaniu technologii aseptycznego pakowania żywności, polegającej głównie na pakowaniu pasteryzowanej i schłodzonej żywności do sterylnych opakowań kartonowych, możliwe jest zachowanie świeżości żywności oraz jej jakości odżywczej przez okres kilku miesięcy bez konieczności dodawania do niej konserwantów. W taki sposób produkowane są np. soki w kartonowych opakowaniach, które dzięki pasteryzacji na długi czas utrzymują swoje walory smakowe i odżywcze.
Chronią przed światłem i gwarantują szczelność – światło może negatywnie wpływać na barwę, smak i sam skład produktu. Warstwa wykonana z folii aluminiowej w kartonowym opakowaniu chroni przed dostaniem się tlenu i światła do wnętrza opakowania. Gwarantuje to zachowanie barwy, smaku, faktury oraz składników odżywczych – także witamin i mikroelementów obecnych w przechowywanym produkcie. Dzięki temu szklanka (200 ml) soku pomarańczowego z kartonu nadal może zapewnić ok. 50-60% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. A dzięki warstwie wykonanej z polietylenu, produkt spożywczy jest szczelnie chroniony przed wilgocią z zewnątrz, także w czasie transportu. Szczelne opakowanie to również bariera przed drobnoustrojami.
Zapewniają komfort – opakowania kartonowe dostępne są w różnych kształtach i rozmiarach, dostosowanych do indywidualnych preferencji i potrzeb konsumenta. Opakowania kartonowe są też wyjątkowo lekkie! W opakowaniu kartonowym, aż 96% jego masy stanowi produkt, a tylko 4% samo opakowanie. Opakowania kartonowe, które z racji użytych materiałów są produktami nietłukącymi się, to również bezpieczne opakowanie produktów dla dzieci.
Są bezpieczne dla środowiska – papier, który jest głównym materiałem stosowanym w opakowaniach kartonowych do żywności płynnej jest naturalnym, odnawialnym materiałem wytwarzanym z masy celulozowej otrzymywanej z drewna. Dlatego opakowania kartonowe podlegają zbiórce selektywnej!
Warto zatem pamiętać, że na jakość i świeżość produktów spożywczych wpływ mają nie tylko surowce, z których zostały przygotowane i metody produkcji, ale także sposób ich przechowywania, w tym rodzaj zastosowanego opakowania.