|
Po ugotowaniu kasza powinna być chrupiąca. Następnie przygotowuje się warzywa, ser feta i ciecierzycę. Sałatka najlepiej będzie smakować z dodatkiem sosu i świeżych ziół:
Sałatka z bulgurem i fetą
Składniki:
250 g kaszy bulgur lub kuskus
Bulion na włoszczyźnie Knorr
4 cebule dymka ze szczypiorkiem
2 łyżki świeżej mięty
pęczek natki pietruszki
250 g pomidorków koktajlowych
150 g sera feta
ciecierzyca z puszki
Sos sałatkowy francuski Knorr
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
W garnku zagotuj 500 ml wody, rozpuść w niej jedną kostkę rosołową, wsyp bulgur, kaszę przykryj, odstaw na około 20 minut, aby zmiękła.
Cebulę pokrój w kostkę, szczypior, miętę i natkę pietruszki drobno posiekaj. Pomidory przekrój na cztery części, pokrusz serem feta.
W misce przygotuj sos sałatkowy, aby nadać aromatu, połącz go z bulgarem, ciecierzycą, posiekanymi ziołami i pomidorkami. Tak przygotowaną sałatkę posyp pokruszonym serem feta.
|