|
chorobą nowotworową oraz bierze udział w wydarzeniach mających na celu edukację i uświadamianie chorych o naturalnych sposobach wspomagania hospitalizacji.
Fundacja „Onkocafe – razem lepiej” została założona w 2013 roku by wspierać osoby zmagające się z nowotworami. Purella Food bierze czynny udział w organizowanych przez Fundację akcjach, chcąc nauczyć pacjentów jak wykorzystać działanie Chlorelli w walce z chorobą.
Jeśli tylko możemy – pomagamy, a to dopiero początek naszych działań CSR – mówi Artur Gajewski z Purella Food. Chlorella to multiwitamina natury, bogata w minerały i witaminy - naturalnie odkwasza a dzięki fitochelatynom oczyszcza organizm usuwając z niego toksyny i metale ciężkie. Posiada też właściwości przeciwnowotworowe i wspiera układ immunologiczny.
Wiele badań wykazało, że Chlorella posiada właściwości przeciwnowotworowe. Badanie z lutego 1998 r., opublikowane w magazynie „Cancer Immunology Immunotherapy”, ujawniło, że ekstrakt białkowy z Chlorelli może hamować rozprzestrzenianie się komórek nowotworowych. W późniejszym badaniu z 2009 r., które pojawiło się w czasopiśmie „Journal of Zhejiang University - SCIENCE B”, dowiedziono, że Chlorella ma „wyraźny efekt chemoprotekcyjny, objawiający się indukowaniem apoptozy” (naturalny proces zaprogramowanej śmierci komórki w organizmie wielokomórkowym) - dzięki temu mechanizmowi z organizmu usuwane są zużyte lub uszkodzone komórki.
W układzie odpornościowym człowieka funkcjonują 3 rodzaje komórek obronnych:
Limfocyty B, które zwalczają bakterie,
Limfocyty T, walczące z wirusami i nowotworami,
Makrofagi przeciwstawiające się nowotworom, obcym białkom i substancjom chemicznym.
Chlorella pobudza aktywność limfocytów T i makrofagów (podnosi poziom interferonu) i zwalcza ciała obce takie jak bakterie, wirusy, substancje chemiczne i obce białka. Posiada również właściwości wiązania metali ciężkich i usuwania ich z organizmu, dlatego sprawdza się jako środek wspomagający chemioterapię.
Chlorella stanowi idealny dodatek do wielu dań. Oprócz intensywnego zielonego koloru (wartości wizualne potraw) stosowana jest, jako bogate źródło wielu składników odżywczych. Najlepiej stosować ją w daniach na surowo (typu raw). W ten sposób zachowujemy maksymalną ilość witamin i peptydów w niezmienionej formie. Koktajle, pesto, batony, trufle, kremy na bazie mleka kokosowego, czekoladki nadziewane kremem z chlorellą i kaszą jaglaną, budynie czy galaretki to przykłady użycia tej algi. Można dodać do ulubionej granoli, wymieszać i spożywać na każde śniadanie – komentuje Paweł Ochman, Weganon.pl. By poprawić smak potraw najlepiej stosować ją w połączeniu z sokiem z cytryny. Ma to również swoje uzasadnienie w lepszym przyswajaniu żelaza, który wiąże się z kwasem askorbinowym (witaminą C).
Chlorella od Purella Food to najczystsza odmiana tej mikroskopijnej algi, pochodząca z wyselekcjonowanych źródeł z Korei Południowej. Poprzez zawartość ponad 60% białka jest idealnym uzupełnieniem diety wegetariańskiej i wegańskiej. Pijąc regularnie koktajle z Chlorellą, możemy korzystnie wpłynąć na nasze trawienie, oczyścić organizm z toksyn i poprawić wyniki w badaniach morfologii krwi, zwłaszcza podnieść poziom hemoglobiny.
Właściwości detoksykacyjne chlorelli związane są z obecnością sporopoleniny (substancja zawarta w ścianie komórkowej) oraz fitochelatyn. Wiążą one m. in. metale ciężkie, wiążą z białkami w wakuoli a następnie wydalają poza organizm ludzki.
Dzięki dużej zawartości witaminy C, ta słodkowodna alga potrafi uchronić nasz organizm przed wirusami i infekcjami. Chlorella zawiera w sobie jeszcze jeden „sekretny” składnik. To hormon wzrostu (Chlorella Growth Factor - CGF), który wytwarzany jest podczas procesu fotosyntezy i pozyskiwany z jądra algi. CGF chroni materiał genetyczny ludzkich komórek, przyspieszając procesy naprawcze, a tym samym zwiększając zdolność komórek do samooczyszczenia i autonaprawy. Przede wszystkim CGF poprawia nasz układ odpornościowy i wspomaga ciało po odbytej chorobie lub ciężkich ćwiczeniach. Wspomaga również zdrowy wzrost u dzieci. Jedną z najważniejszych funkcji CGF jest umiejętność „naprawiania” tkanek. Zawarte w nim kwasy nukleinowe wpływają na procesy regeneracyjne, naprawiają komórki i odbudowują je. Przyśpieszają gojenie ran i pomagają przy stanach zapalnych a także przy odbudowie zniszczonej tkanki nerwowej.
Codzienna suplementacja Chlorellą od Purella Food dodaje siły, wpływa na dobre samopoczucie i działa jak ochronna tarcza dla organizmu. Dostarcza niezbędnych minerałów i witamin i wspomaga walkę z wieloma chorobami. Wystarczą 3-5 g Chlorelli dziennie przyjmowanej w postaci tabletek lub proszku.
|