|
Składniki:
1 kg cukinii
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Przyprawa w płynie Delikat Knorr
50 dag cebuli
50 dag wędzonego boczku
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
6 sztuk świeżych listków bazylii
3 łyżki pieprzu
oliwa z oliwek
2 pomidory
0,5 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Wędzony boczek pokrój w dosyć grubą kostkę i posyp słodką papryką w proszku. Zrumień go na rozgrzanej oliwie z oliwek.
2. Następnie cebulę pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż i dodaj do boczku. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez chwilę, cały czas mieszając.
3. Obierz cukinie, oczyść i opłucz, po czym pokrój w grubą kostkę.
4. Umyj pomidory, sparz je, obierz ze skórki i podobnie jak cukinie ¬ pokrój w grubą kostkę.
5. Do rondelka wlej 1/2 szklanki wody i po zagotowaniu rozprowadź w niej kostkę Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr, dzięki czemu wywar będzie miał wyśmienity smak.
6. Dodaj cukinie oraz pomidory do garnka z boczkiem, dolej bulion.
7. Całość ponownie wymieszaj i duś na średnim ogniu, pod przykryciem, przez 20 minut. Dodaj bazylię, a dla smaku dopraw Przyprawą w płynie Delikat Knorr.
|