Roxy Dillon
Biomłodość
Mawia się, że „wiek to tylko liczba”, a Roxy Dillon dostarcza na to dowodów naukowych, przekonując że nie jesteśmy skazani na zmarszczki jako oznakę wieku. Nieprzyjemne niespodzianki, jakie gotuje nam lustro, są bowiem efektem pogarszającego się funkcjonowania komórek i hormonów. Badania naukowe udowadniają, że po trzydziestce poziom hormonów szybko spada, co prowadzi do niepożądanych zmian, np. do wypadania włosów czy obwisania skóry. Na szczęście wszystkie te objawy można zahamować. Autorka poradnika, specjalistka w dziedzinie anti-aging, przedstawia łatwy program, którego realizacja zatrzyma postępy starzenia się lub wręcz je cofnie. Uczy używania pospolitych roślin i zwyczajnych artykułów spożywczych, które zawierają związki pobudzające działanie komórek i hormonów. Zapoznaje z pożywieniem, ziołami, suplementami i olejkami eterycznymi, które należy stosować, i dowodzi, jak ich główne składniki (np. resweratrol w czerwonym winie, skwalen w oliwie, kwas ferulowy w oleju ryżowym) wpływają na sprężystość skóry czy obniżenie ciśnienia, a nawet zapobiegają nowotworom.
Od poprawienia kondycji włosów rozmarynem i wygładzenia zmarszczek miodem do zwalczania siwizny sokiem z cebuli – na każdy problem znajdzie się rada w postaci jakiejś substancji naturalnej. Roxy Dillon, uchodząca za guru młodości, stworzyła prosty program, który pomoże zapanować nad wyglądem i cofnąć zegar biologiczny. Przygotuj się więc na to, że będziesz i wyglądać, i czuć się o całe lata młodziej.
Alanna Collen
Cicha władza mikrobów
W człowieku jest tylko 10% człowieka. Na każdą z komórek ludzkiego ciała przypada dziewięć uzurpatorskich obcych komórek, nie składamy się więc tylko z mięśni i kości, ale także z bakterii i grzybów. Jesteśmy chodzącymi koloniami drobnoustrojów! Do niedawna uważano, że te mikroby prawie nie mają znaczenia, ale odkrycia naukowe dowodzą, że one tak naprawdę zarządzają naszymi organizmami, a bycie zdrowym człowiekiem jest bez nich niemożliwe.
W swej odkrywczej, przełomowej książce brytyjska biolog Alanna Collen omawia najnowsze badania naukowe, ukazując, jak drobnoustroje zasiedlające ciało człowieka wpływają na wagę, układ odpornościowy, zdrowie psychiczne, a nawet życiowe wybory! Twierdzi, że wiele współczesnych chorób, i to nie tylko schorzeń jelit, ma źródła w tym, że nie potrafimy pielęgnować najbardziej podstawowej i trwałej relacji, tej, która łączy nas z osobistą kolonią mikrobów. Dobra wiadomość jest taka, że w przeciwieństwie do komórek ludzkich, możemy modyfikować żyjące w nas mikroby. Czas, by je lepiej poznać i się z nimi zaprzyjaźnić.
William Davis
Detoks zbożowy w 10 dni
„Detoks zbożowy w 10 dni – nowa książka Willima Davisa dla tych, którym dotąd nie powiódł się plan przejścia na dietę bezglutenową.
Bestseller „Dieta bez pszenicy” zmienił w świecie Zachodu ton dyskusji na temat zdrowia i odchudzania. Dr William Davis ujawnił w nim prawdę na temat konwencjonalnej „mądrości” dietetycznej i wyjaśnił milionom ludzi, w jaki sposób pozbyć się przewlekłych problemów zdrowotnych poprzez usunięcie z diety pszenicy i innych zbóż.
Teraz dr Davis opracował prosty i przystępny program odtruwający, który trwa zaledwie półtora tygodnia. „Detoks zbożowy w 10 dni” daje czytelnikom starannie obmyślone plany posiłków i przepisy na pyszne potrawy, pozwalające w możliwie najkrótszym czasie wyeliminować z diety pszenicę i inne zboża. To doskonałe rozwiązanie dla tych czytelników „Diety bez pszenicy”, którym nie powiódł się plan przejścia na dietę bezglutenową, a także dla nowicjuszy, którym potrzeba impulsu do przejścia na życie bez zbóż. Niezależnie od całkiem nowego programu startowego, dr Davis wyjaśnia też, jak rozpoznawać i łagodzić objawy pszennego głodu narkotycznego, jak omijać dietetyczne pułapki i w jaki sposób korzystać z suplementów żywieniowych, aby jeszcze skuteczniej tracić wagę i osiągać korzyści zdrowotne. „Detoks zbożowy w 10 dni” zawiera także inspirujące relacje osób, które ukończyły ten program, jak również nowe przepisy kulinarne na dania bez zbóż dla całej rodziny.
Mitchell L. Gaynor
Plan terapii genowej
„Plan terapii genowej”– wyjątkowa książka, która podpowie jak dietą i stylem życia wpłynąć na swoje dziedzictwo genetyczne.
Czy możemy zmienić swoje przeznaczenie genetyczne? Dr Mitchell Gaynor, renomowany lekarz z wieloletnim doświadczeniem zawodowym, twierdzi, że zdecydowanie tak. Na ekspresję naszych genów znacząco wpływa wszystko, co jemy i pijemy, ile się poruszamy, jakie zwyczaje i schematy rządzą naszą codziennością. Nie możemy zmienić genów, z którymi się urodziliśmy, ale możemy sterować skłonnościami do chorób poprzez sposób odżywiania, styl życia i dobór suplementów, włączając dobre geny, a wyłączając złe. Dr Gaynor przedstawia dokładne wytyczne rewolucyjnego planu w kontekście otyłości, chorób serca, cukrzycy, nowotworów i przedwczesnego starzenia, wyjaśniając, co możemy zrobić, by przywrócić naszemu organizmowi naturalną równowagę gwarantującą zdrowie i długie życie.
Obecnie najbardziej przełomowe odkrycia dotyczące leczenia dokonują się na styku medycyny konwencjonalnej i integracyjnej dzięki pacjentom samodzielnie się edukującym przy wsparciu ze strony lekarzy. W Planie terapii genowej dr Gaynor ukazuje, jak styl życia i fizjologia wzajemnie na siebie wpływają, wykraczając poza granice obecnej wiedzy. Wspiera swoje idee dowodami naukowymi i przedstawia plany żywieniowe oraz przepisy, które pomogą bez wysiłku wdrożyć te idee w życie. Ta motywująca, odkrywcza książka oferuje zrozumiałe, poparte drobiazgowymi badaniami zalecenia, które mogą dobroczynnie wpłynąć na nasze zdrowie.
J. Ryan Stradal
Smak chili, smak życia
Oryginalna, zabawna, pokrzepiająca opowieść o dziewczynie, która zostaje najlepszą kucharką świata. Szef kuchni Lars Thorvald ma w życiu trzy miłości – gotowanie, żonę Cynthię i córeczkę Evę. Kiedy Cynthia zakochuje się w winie i czarującym sommelierze, opieka nad córką całkowicie spada na Larsa, który dzieli się z nią swoimi kulinarnymi pasjami. Porzucona przez matkę Eva, dorastając znajduje ukojenie w smakach rodzimej Minnesoty, los pobłogosławił ją bowiem podniebieniem, jakie zdarza się raz na generację. Wkrótce dziewczyna staje się tajemniczą kucharką wydającą ekskluzywne przyjęcia...
Każdy rozdział tej powieści opowiada historię potraw, które pojawiły się w życiu Evy, by ostatecznie połączyć się podczas wspaniałej i emocjonującej uczty stanowiącej świadectwo siły i wytrwałości młodej kuchmistrzyni. Jedzenie dostarcza zarówno pokrzepienia, jak i poczucia przynależności, a związane z nim historie są na przemian ekscentryczne, rozśmieszające i poruszające. To opowieść o niezwykłym sukcesie biednej dziewczyny potrafiącej czynić cuda w kuchni, o matkach i córkach i o tym, jak jedzenie staje się ich wspólnym językiem, o słodko-gorzkiej naturze samego życia – utraconych szansach i radosnych niespodziankach. Pochłania się tę książkę jednym kęsem, lecz jeszcze długo można się rozkoszować jej smakiem.
J. J. Smith
Zielona dieta koktajlowa
Witaminowe oczyszczenie w sam raz na lato.
Dziesięciodniowy program detoksu zielonymi koktajlami odejmie kilogramów, doda energii, poprawi sprawność intelektualną i stan zdrowia. Przyrządzane z bogatych w składniki odżywcze zielonych warzyw liściastych i owoców koktajle są zdrowe i sycące, niskokaloryczne i pyszne. Po zakończeniu tego programu będziecie zaskoczeni, jak bardzo poprawiło się wasze zdrowie i samopoczucie.
W tej książce znajdziecie listy produktów, przepisy i szczegółowe instrukcje dotyczące dziesięciodniowego oczyszczania, jak również wiele wskazówek, które pomogą osiągnąć optymalny efekt. Dowiecie się z niej także, jak należy postępować po zakończeniu detoksu, aby utrzymać niską wagę. Czy jesteście gotowi odzyskać zdrowie, smukłą sylwetkę i seksowny wygląd? Jeśli tak, przygotujcie się do rozpoczęcia dziesięciodniowej kuracji oczyszczającej zielonymi koktajlami.
Brooke Alpert, Patricia Farris
Detoks cukrowy
Zerwij z uzależnieniem od cukru dzięki sprawdzonemu programowi detoksu. Cukier niszczy zdrowie – to zostało dowiedzione naukowo. Poza tym znacząco nas postarza: jest odpowiedzialny za suchą skórę, zmarszczki i koszmar młodzieńczych lat - wypryski.
Dietetyczka Brooke Alpert oraz dermatolożka Patricia Farris połączyły siły, by stworzyć rewolucyjny program eliminujący cukier z diety i przywracający skórze zdrowy, młodzieńczy wygląd. Opracowały program detoksu, który powstrzyma apetyt na cukier i ułatwi wykluczenie pokarmów odpowiedzialnych za tycie, zmęczenie oraz przedwczesne starzenie się. Szkodliwy dla zdrowia cukier autorki zastępują składnikami dodającymi energii, pomagającymi zrzucić zbędne kilogramy i odzyskać młody wygląd. To kompleksowe podejście do odżywiania i pielęgnacji skóry sprawi, że poczujesz się i będziesz wyglądać olśniewająco.