Po jakie produkty najlepiej sięgać latem? Odpowiedzi udziela Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Latem nasz organizm potrzebuje szczególnego wsparcia, zarówno pod względem nawodnienia, jak również uzupełnienia niezbędnych składników i witamin, które tracimy w upale. Na jakie składniki powinniśmy zwracać uwagę, przygotowując menu na gorące, letnie dni?
Po pierwsze – nawadniaj
„Bardzo ważnym elementem diety w okresie letnim powinno być odpowiednie nawodnienie organizmu. Woda jest niezbędnym elementem pozwalającym na jego prawidłowe funkcjonowanie. Odpowiada za transport składników odżywczych do komórek, jednocześnie usuwając z nich produkty przemiany materii. Odpowiedni poziom płynów zapewnić nam może regularne picie niewielkich ilości najlepiej czystej wody oraz uzupełnianie jadłospisu o owoce i warzywa, które dodatkowo dostarczą nam ważnych witamin i mikroelementów. Niektóre warzywa i owoce, jak na przykład arbuzy czy pomidory, charakteryzują się bardzo dużą zawartością wody - do 80-90%” - mówi żywieniowiec marki Knorr.
Po drugie – jedz lekko
„W okresie upałów nasze ciało nie ma aż tak dużego zapotrzebowania kalorycznego, jak w okresie chłodów. Dlatego nie ma konieczności, byśmy bez wyraźnej potrzeby dodawali do naszej diety posiłki ciężkie i bardzo syte. Latem dużo ważniejsze jest sięganie po te dania, których skład pozwoli nam uzupełnić dietę o najważniejsze składniki odżywcze. Dlatego zamiast ciężkostrawnych i rozgrzewających dań sięgajmy po lżejsze, czyli sałatki czy chłodniki, które dodatkowo pomogą nam delikatnie ochłodzić organizm” – radzi Iwonna Niegowska.
Po trzecie – sezonowo
„Latem warzywniaki i stragany pełne są warzyw i owoców, które są nie tylko smaczne i kolorowe, ale przede wszystkim – zdrowe. Dojrzewają bowiem w pełnym słońcu na przygotowanej do upraw ziemi. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy zapominać o ich dokładnym myciu w bieżącej wodzie – wszystkie świeże produkty musimy przed podaniem lub wykorzystaniem w potrawie dokładnie oczyścić” – mówi żywieniowiec marki Knorr.
Lato prosto z parapetu
„Latem mamy wiele możliwości uzupełnienia naszych dań o świeże zioła i przyprawy, które często możemy wyhodować samodzielnie na naszym parapecie. Zasadzone w doniczce bazylia, mięta, pietruszka czy cebula, zazielenią się w ciągu kliku dni. A z ich pomocą przygotować możemy wiele doskonałych na lato dań – zup, sałatek czy pysznych zup. Dzięki nim ograniczymy również nadmierną ilość soli w naszej diecie, zachowując odpowiedni smak”, mówi Niegowska.
Wykorzystując powyższe rady, przygotować możemy pyszne dania, które idealnie sprawdzą się jako propozycja na letni obiad czy wakacyjną kolację:
Bakłażany zapiekane z mięsem, kaszą gryczaną i jogurtem
Składniki:
500 g mięsa mielonego wołowo -wieprzowego
80 ml Rama Smaż jak szef kuchni, wariant z oliwą z oliwek
1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
1 opakowanie pomidorów pelati z puszki
100 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
300 g jogurtu greckiego
2 bakłażany
2 jajka
100 g mozzarelli
1 łyżka ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
Przekrój wzdłuż przygotowane bakłażany, na trzy części, dopraw solą i zostaw na około 15 minut. Po upływie tego czasu wyciśnij powstały sok i wypłucz w wodzie pozbywając się nadmiaru soli.
Wysmaruj bakłażany Ramą i podsmaż na grillowej patelni.
W garnku rozgrzej porcję tłuszczu i podsmaż mięso mielone. Dodaj do mięsa pomidory z puszki oraz Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese, który nada potrawie odpowiedniego smaku i doskonałego aromatu. Gotuj wszystko przez około dwie, trzy minuty. Dorzuć kaszę gryczaną i wszystko dokładnie wymieszaj.
Ułóż bakłażany na wyłożonej pergaminem blaszce. Wyłóż na wierzchu farsz z mięsa. Przykryj całość sosem przygotowanym z mieszanki jogurtu greckiego, żółtka i ziół prowansalskich. Wszystko z wierzchu obsyp startą mozzarellą. Gotowe bakłażany wstaw na 20 minut do piekarnika podgrzanego do 180°C.
Lazania po grecku
Składniki:
1 opakowanie płatów makaronu lasagne, bez gotowania
1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Lasagne
150 g sera żółtego lub sera mozzarella
150 g sera feta
1 cebula
2 bakłażany
500 g mielonej wołowiny
250 ml passaty pomidorowej
pół łyżeczki mielonego cynamonu
150 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego
3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do temperatury 220°C. Na tarce zetrzyj ser żółty. Drobno posiekaj cebulę. Ser feta pokrusz na mniejsze kawałki. Bakłażany pokrój w plasterki o grubości około 5 mm każdy. Podsmaż na margarynie przez około 5 minut cebulę i mięso, do chwili, aż się zarumienią. Dorzuć Knorr Naturalnie smaczne – Lasagne, który świetnie wkomponuje się w smak potrawy oraz sos pomidorowy i cynamon. Całość wymieszaj, doprowadź do wrzenia i przez około 5 do 7 minut gotuj na małym ogniu.
W tym samym czasie, podsmaż partiami na średnim ogniu w 2 łyżkach oleju plastry bakłażana, aż się zarumienią po obu stronach. Naczynie żaroodporne obsmaruj tłuszczem i połóż warstwę makaronu.
Rozłóż połowę podpieczonych plastrów bakłażana i posyp je serem feta. Następnie nakryj je warstwą makaronu. Na to, rozprowadź dokładnie przygotowane mięso z pomidorami i zakryj całość kolejną warstwą makaronu. Pozostałe plastry bakłażana ułóż na wierzchu, zalej jogurtem lub śmietaną i obsyp serem żółtym. Wszystko nakryj aluminiową folią i piecz przez 35 minut pod przykryciem. Następnie zdejmij folię i przez 10 minut piecz, aż danie z wierzchu się zarumieni.
Sałatka koktajlowa z papryką i krewetkami
Składniki:
200 g makaronu farfalle
150 g krewetek koktajlowych
1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 ogórek świeży
1 cytryna
pół pęczka koperku
5 łyżek majonezu
5 łyżek ketchupu
4 łyżki wody
4 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente. Odcedź go i skrop oliwą z oliwek.
Kolorowe papryki i ogórka, umyj dokładnie i drobno pokrój w kostkę.
Odcedź z zalewy krewetki.
Następnie przygotuj sos. W misce połącz: ketchup z majonezem, wodą, sokiem z cytryny i zawartością opakowania Sosu sałatkowego włoskiego Knorr, który idealnie doprawi smak sałatki.
Do sosu dodaj pokrojone warzywa, makaron, krewetki i posiekany koperek. Całość delikatnie wymieszaj. Przygotowaną sałatkę przełóż do mniejszych miseczek. Gotowe!
Roladki z cukinii
Składniki:
3 cukinie
500 g mięsa mielonego wołowo -wieprzowego
1 opakowanie pomidory pelatti z puszki
1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese
100 g tartej mozzarelli
1 pęczek świeżej bazylii
1 opakowanie tortilla
200 ml jogurtu naturalnego
1 opakowanie Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
W garnku na rozgrzanym tłuszczu podsmaż mielone mięso. Smaż aż odparują wszystkie soki, dodaj wtedy pomidory z puszki oraz Knorr Naturalnie smaczne - doprawi on sos do smaku oraz sprawi, że sos uzyska odpowiednią gęstość. Wymieszaj i gotuj około 3-4 minuty.
Cukinię pokrój wzdłuż w cienkie plastry i oprósz solą. Gdy plastry cukinii zrobią się miękkie usuń sól płucząc warzywo pod bieżącą wodą.
Plastry cukinii osusz, rozłóż na desce, nałóż łyżką mięsny sos, posyp z wierzchu tartym serem, w każdą roladkę włóż liść bazylii i całość zwiń. Cukinię zawiń dodatkowo w 3 centymetrowy pasek tortilli. Gotowe roladki układaj w żaroodpornym naczyniu.
Całość piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 15 – 20 minut. Gotowe roladki podawaj z sosem czosnkowym. W tym celu wymieszaj jogurt z sosem czosnkowym Knorr do sałatek.
Smacznego na lato!