w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Jak sprawdzić czy warzywa są świeże?
data publikacji: 11-08-2016 r.
Lato to doskonały czas na to, by w naszej kuchni zagościły kolorowe, soczyste i pełne witamin warzywa. Nim jednak wybierzemy się na zakupy, powinniśmy zaopatrzyć się w wiedzę, w jaki sposób sprawdzać, czy są one świeże.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Oto kilka porad szefa kuchni Knorr, Piotra Murawskiego, wraz z propozycjami na doskonałe dania.


Bakłażan do Europy przywędrował z dalekich Indii w czasie najazdu Maurów na Hiszpanię. Jednak w kuchniach indyjskiej czy chińskiej znany był już znacznie wcześniej. Współcześnie uprawiany jest na terenie Afryki, Indii, Chin i Arabii. Ma niezwykle wszechstronne zastosowanie – można go smażyć, piec, grillować, zapiekać czy faszerować. Jest bogaty w witaminy i mikroelementy, m. in. potas, fosfor, wapń czy witaminy z grupy B. W sklepach dostępny jest praktycznie przez cały rok, jednak sezonowo występuje w okresie od czerwca do września.

Świeży bakłażan nie powinien mieć na sobie przebarwień ani plam, jego miąższ musi być twardy, a skórka jędrna i błyszcząca. Najsmaczniejsze są młode bakłażany, gdyż w ich smaku nie czuć goryczy. Warzywa możemy przechowywać zawinięte w folię w lodówce przez ok. 2-3 dni.

Roladki z bakłażana

Składniki:

2 bakłażany
1 opakowanie Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr
100 g mascarpone
100 g sera ricotta
100 g mozzarelli
50 g parmezanu
1 opakowanie pomidorów z puszki
10 g orzeszków pinii
100 g gęstej śmietany
3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny
1 cebula
100 g suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 ostra papryka chilli
100 g salami
Sposób przygotowania:

Przygotuj bakłażany: przekrój je wzdłuż na plastry o grubości pół centymetra. Tak pokrojone warzywo posyp dużą ilością soli – dzięki temu łatwiej będzie odsączyć z nich nadmiar wody. Po 20 minutach wyciśnij z niego soki. Pozbądź się nadmiaru soli, przepłukując obficie plastry pod bieżącą wodą.
Posiekaną cebulę, czosnek i ostrą papryczkę podsmaż na rozgrzanej Ramie. Pokrój w kostkę kiełbasę i suszone pomidory i wrzuć wszystko wraz z orzeszkami pinii na patelnię. Smaż wszystko przez chwilę, po czym usuń nadmiar tłuszczu. Przygotowany w ten sposób farsz odstaw do ostygnięcia w chłodne miejsce.
Do garnka wrzuć pomidory z puszki wraz z ich sokiem i dodaj do niego przyprawę do Spaghetti Bolognese Naturalnie Smaczne! Knorr, dzięki której danie smakować będzie doskonale. Całość podgrzewaj do momentu zagotowania się sosu. Jego jedną połowę wlej do naczynia żaroodpornego.
Do ostudzonego farszu dodaj sery: mascarpone, ricottę i mozzarellę i starannie go wymieszaj. Na plastrach bakłażana ułóż farsz, po czym zwiń je w kształt roladek. Ułóż je obok siebie na sosie. Wszystkie roladki polej resztą pozostałego sosu.
Górę naczynia żaroodpornego z roladkami pokryj śmietaną i parmezanem. Całość piecz w rozgrzanym do temperatury 180 st. C piekarniku przez ok. 30 minut.
Gotowe danie podawaj posypane świeżą, drobno siekaną bazylią.

Do Europy fasolka szparagowa przywędrowała z Ameryki Południowej i Środkowej. Występuje w dwóch odmianach: żółtej i zielonej. Jest prawdziwą witaminową bombą – to doskonałe źródło witamin C, A, K, magnezu, potasu i żelaza. Co równie istotne, jest przy tym niskokaloryczna. Dzięki dużej zawartości błonnika wykazuje pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawiera również dużą ilość kwasu foliowego.

Musimy jednak pamiętać, że fasolki nie możemy jeść na surowo – przed podaniem musi ona zostać ugotowana. Podczas zakupów najlepiej jest sięgać po młodą fasolkę, która jest lżej strawna. By sprawdzić jej świeżość, wystarczy odłamać kawałeczek strączka – świeży otworzy się bez problemu bez wystających włókien. W lodówce przechowywać ją możemy do 3 dni.

Gulasz z fasolką szparagową i warzywami

Składniki:

500 g wołowiny gulaszowej
1 opakowanie Gulasz Naturalnie smaczne! Knorr
1 cebula
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 marchewki
250 g fasolki szparagowej
1 łyżka natki pietruszki
3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:

Mięso gulaszowe pokrój w kostkę, oczyść obie papryki z gniazd nasiennych, pokrój na kawałki. Cebulę poszatkuj, marchewki obierz ze skórki i pokrój na plasterki. Z fasolek odetnij końcówki i przekrój każdą z nich na pół.
Rozgrzej 1 łyżkę oleju na patelni i smaż na nim mięso do momentu osiągnięcia przez nie brązowej barwy. Dodaj pozostałą ilość tłuszczu i przesmaż warzywa przez ok. 5 minut na średnim ogniu, pamiętając o ich systematycznym mieszaniu.
Na patelnię wysyp Gulasz Naturalnie Smaczne! Knorr, który podkreśli smak dania, i dodaj 300 ml wody.
Całość dokładnie wymieszaj, doprowadzając do wrzenia. Następnie gotuj potrawę na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 45 minut, do momentu, w którym mięso nabierze miękkości. Jeśli to tylko konieczne, podlej gotującą się potrawę wodą
Gotowy gulasz podawaj posypany listkami świeżej natki pietruszki.


To niezwykle wartościowe warzywa, które podawać możemy samodzielnie, jak również jako dodatek czy składnik różnego rodzaju dań. Co ważne, brokuły zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Świeże - mają zwinięte kwiaty, ściśle złożone w twarde pączki. Ich świeżość ocenić możemy również na podstawie soczystego zielonego koloru oraz jędrności warzyw. Nie nadają się jednak do długiego przechowywania. W ciemnym, chłodnym miejscu wytrzymają około 2-3 dni.

Kremowa zapiekanka makaronowa z brokułami i szynką

Składniki:

500 g makaronu wstążek, np. tagliatelle lub papardelle
250 g gotowanej szynki
1 opakowanie Zapiekanka makaronowa z szynką Naturalnie smaczne! Knorr
1 mały brokuł
100 g twardego żółtego sera
100 ml mleka
Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C, w międzyczasie nastaw wodę na makaron i ugotuj go według wskazówek znajdujących się na opakowaniu i odcedź. Szynkę pokrój w kostkę.
Z brokułu wydziel małe różyczki i blanszuj go we wrzątku przez ok. 3 minuty. Zetrzyj ser w trakcie oczekiwania.
Mleko i Zapiekankę makaronową z szynką Naturalnie Smaczne! Knorr połącz starannie w misce. Z dodatkiem produktu, potrawa nabierze odpowiedniej konsystencji i doskonałego smaku. Zblanszowane fragmenty brokułu, makaron, szynkę i ser i wymieszaj ze sobą.
Brytfannę naoliw i przełóż do niej przygotowane wcześniej składniki zapiekanki. Następnie polej je sosem.
Potrawę piecz do momentu jej zarumienienia się jej wierzchu (25-30 minut).


Cukinia to świetna propozycja dla wszystkich osób, które dbają o szczupłą sylwetkę, ponieważ jest niskokaloryczna i lekkostrawna, a przy tym bogata w wiele witamin. Cechuje się uniwersalnością - można stosować ją jako dodatek do mięs lub przygotować w formie zupy, sosu czy zapiekanki. Świeża cukinia charakteryzuje się mocnym ciemnozielonym kolorem oraz jędrną skórką. Ważna jest również waga – im cięższa cukinia, tym lepiej. Najlepiej jest ją przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu (w temperaturze ok. 10°C), gdzie może zachować świeżość przez dłuższy czas.

Wiosenne casserolle z cukinią

Składniki:

250 g makaronu penne
200 g gotowanej szynki
1 cukinia
1 opakowanie Zapiekanka makaronowa z szynką Naturalnie smaczne! Knorr
1 czerwona papryka
1 ząbek czosnku
250 ml mleka
100 g twardego żółtego sera
2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:

Nastaw piekarnik, by nagrzewał się do temperatury 200 st. C. Makaron ugotuj według zaleceń z opakowania i odcedź. Pamiętaj, by go nie rozgotować – powinien być al. dente.
Pokrój szynkę w kostkę a cukinię i paprykę w dowolny sposób. Poszatkuj czosnek i smaż go na 1 łyżce gorącej oliwy do momentu, w którym zacznie intensywnie pachnieć. Dodaj do niego szynkę i smaż całość przez kolejne 2 minuty, następnie dodaj warzywa i całość smaż na średnim ogniu przez kolejne 3-4 minuty.
W celu przygotowania sosu wymieszaj mleko z Zapiekanką makaronową z szynką Naturalnie Smaczne! Knorr, która podkreśli smak i aromat dania. Makaron, warzywa i szynkę połącz ze sobą.
W naoliwionej brytfannie wyłóż przygotowane składniki. Podlej je sosem, na wierzch połóż starty ser.
Danie piecz przez około 25-30 minut do czasu aż się zarumieni.
„Pamiętajmy, że świeżość zakupionych warzyw będzie mieć duży wpływ na ostateczny smak potrawy, którą przygotowujemy”, przypomina Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Dlatego bardzo ważne jest, by wybierać te, które charakteryzować się będą odpowiednią jędrnością i kolorem.

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Jak sprawdzić czy warzywa są świeże?



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Czym są karotenoidy?
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB