|
W ten sposób, zasadzone w doniczce na parapecie pietruszka lub cebula, jak również wysypana na wilgotną ligninę rzeżucha, zazielenią się w ciągu kliku dni. A z pomocą tak wyhodowanych nowalijek przygotować możemy pyszną sałatkę.
Składniki:
300 gramów makaronu farfalle (kokardki)
2 opakowania Sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 mała puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
100 g majonezu
1 zielona papryka
2 średniej wielkości pomidory
1 średniej wielkości czerwona cebula
2 jajka ugotowane na twardo
1 pęczek szczypiorku
1 cytryna
pieprz
2 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente. Następnie go ostudź, skrop oliwą i przełóż do miski.
Odsącz tuńczyka oraz kukurydzę z zalewy, a następnie dodaj do makaronu.
Pomidory i papryki pokrój w kostkę. Pokrój też drobno szczypiorek. Ugotowane na twardo jajka rozdrobnij. Na koniec pokrój jeszcze drobno cebulę i wszystkie składniki dodaj do miski.
Sos sałatkowy czosnkowy Knorr połącz z sokiem z cytryny, majonezem oraz dwiema łyżkami gorącej wody. Gotowym sosem uzupełnij sałatkę. Całość wymieszaj delikatnie, a następnie przełóż do misek lub salaterek. Udekoruj szczypiorkiem i cząstkami jajka.
|