|
Znana i lubiana jest jednak także w Polsce. Gości zarówno w naszych domach, jak i w większości restauracji, gdzie często dodawana jest do zup, sałatek oraz dań głównych. Co pysznego można przygotować z pomocą czerwonej fasoli?
Podstawą kuchni meksykańskiej jest kukurydza oraz rośliny strączkowe. To kraj, w którym jada się ok. 20 różnych gatunków fasoli, w tym właśnie czerwoną, zwaną również fasolą kidney. Najbardziej znane potrawy, w których gra ona pierwszoplanową rolę to chili con carne oraz burritos. Jednak doskonale sprawdza się także w wielu zupach i sałatkach. W Polsce najłatwiej dostać fasolę czerwoną w puszce, która sprawdza się tak samo dobrze jak ta świeżo zerwana. Należy jedynie pamiętać, aby wybierać produkty, które nie zawierają konserwantów, ja np. te marki Sandra.
Zupa z czerwoną fasolą
Składniki:
2 puszki czerwonej fasoli z puszki marki Sandra
bulion warzywny
2 młode marchewki
10 niedużych młodych ziemniaków
świeża pietruszka
½ cebuli
2 kiełbaski
ziele angielskie
liść laurowy
łyżeczka majeranku
śmietanka 12%
łyżka oleju
sól i pieprz
Przygotowanie:
Do bulionu warzywnego dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojoną na małe kawałki młodą marchewkę. Gotujemy na małym ogniu około 25 minut. Następnie na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno posiekaną cebulę i smażymy ją aż do momentu zeszklenia. Potem dodajemy plasterki kiełbasy, a całość smażymy około 10 minut. Do gotującego się wywaru wrzucamy odcedzoną fasolę oraz gotową kiełbasę z cebulą, odrobinę soli, majeranku i wlewamy śmietankę. Całość gotujemy jeszcze kilka minut. Gotową zupę podajemy na talerzu ze świeżo posiekaną natką pietruszki.
Sałatka makaronowa z czerwoną fasolą
Składniki:
1 puszka fasoli czerwonej (np. marki Sandra)
100 g makaronu penne
100 g wędliny drobiowej
½ puszki kukurydzy
5 kawałków papryki marynowanej
4 ogórki marynowane
3 ząbki czosnku
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka musztardy
½ soku z cytryny
szczypta soli
szczypta cukru
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Makaron penne gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i przekładamy do naczynia na sałatkę. Następnie dodajemy odcedzoną fasolę oraz kukurydzę. Kolejno kroimy w kostkę wędlinę, ogórki oraz paprykę. Składniki dodajemy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie przygotowujemy dressing do sałatki. Do małego naczynia wlewamy olej, sok z cytryny, dodajemy musztardę, zioła prowansalskie, szczyptę soli i cukru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek Całość dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę gotowym dressingiem.
Smacznego!
autor: / źódło: / opracowanie:
Sandra
|