|
Część produktów dostępnych na rynku wciąż opiera się na składnikach, które budzą nasze wątpliwości, jednak pojawia się dla nich coraz więcej alternatyw. Jest to po części zasługa producentów, jak też nas samych, ponieważ decydując się na zakup naturalnych produktów, dajemy im sygnał, co stanowi dla nas największą wartość.
Drugą wartością, która obok zdrowia wydaje się być szczególnie istotna w kontekście naszego współczesnego stylu życia, jest czas, a dokładniej jego brak. By znaleźć choć chwilę dla najbliższych nam osób, szukamy nowych pomysłów, które umożliwiłyby nam jak najefektywniejsze wykorzystanie każdej wolnej chwili. I tutaj pojawia się kwestia jedzenia. A konkretnie czasu, który poświęcamy na jego przygotowanie.
Czy współcześnie mamy możliwość znalezienia na półkach produktów, które pozwoliłyby nam zaoszczędzić czas, jednocześnie dając gwarancję wykorzystania jedynie naturalnych składników? Sprawdźmy.
Co to jest żywność wygodna?
Żywność wygodna (z ang. convenient food) to produkty, które przygotowane zostały w taki sposób, żebyśmy w krótkim czasie mogli na ich bazie przyrządzić posiłek. Surowce zostały wstępnie przetworzone w taki sposób, by jego przygotowanie do zjedzenia wymagało jedynie minimalnej obróbki termicznej. Zapotrzebowanie na tego typu rozwiązania wzrosło przede wszystkim w efekcie rozwoju cywilizacyjnego. Ich główną zaletą jest możliwość szybkiego przygotowania posiłku, przy zachowaniu względnie wysokiej wartości odżywczej produktów.
Żywność wygodna dzieli się na trzy główne podkategorie: produktów gotowych do spożycia (ready to eat), produktów gotowych do podgrzania (ready to heat) oraz produktów gotowych do obróbki termicznej (ready to cook).
W jaki sposób powstaje żywność wygodna?
W kontekście produktów zaliczanych do kategorii tzw. „żywności wygodnej” często pada pytanie o ich rzeczywistą wartość odżywczą oraz zdrowotną. Czy przetworzone nie oznacza przypadkiem – niezdrowe? „Samo słowo ‘przetworzone’ wzbudza w nas zwykle wiele pejoratywnych skojarzeń. Należy jednak pamiętać, że istnieją różne metody obróbki żywności, a każda z nich wykazuje swoistą specyfikę. Przykładem może być np. suszenie, które pozwala na zachowanie trwałości produktu przy jednoczesnym zachowaniu większości składników odżywczych zawartych w surowcach. By jednak w pełni świadomie podjąć decyzję o tym, czy dany produkt kupić i wykorzystać w kuchni, powinniśmy uważnie przyjrzeć się etykietom dań gotowych”, opowiada Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.
Czy możemy znaleźć na rynku żywność wygodną bez dodatków?
Zgodnie z kształtującym się od kilku lat trendem związanym ze zwiększeniem się świadomości konsumentów względem spożywanego i zakupywanego jedzenia, producenci coraz chętniej zwracają się w stronę produktów bazujących na naturalnych składnikach. Nie jest to jednak łatwy proces, szczególnie, że gotowy produkt, oprócz wartości odżywczej, powinien odznaczać się wyrazistym i dobrym smakiem oraz aromatem. Zastosowanie w procesie produkcji konserwantów, sztucznych barwników, czy budzącego - niesłusznie - wiele kontrowersji glutaminianu sodu, często wpływa na naszą ostateczną decyzję dotyczącą końcowego dokonania zakupu oraz ostatecznego wykorzystania produktu do przygotowania posiłku.
Te aspekty skłoniły szefów kuchni marki Knorr do opracowania takiej receptury dania gotowego, które bazowałoby wyłącznie na naturalnych składnikach, znanych z każdej kuchni. W efekcie tych starań, powstała nowa linia produktów marki – „Naturalnie Smaczne! Knorr”. Są to obecnie cztery warianty produktów, przy pomocy których możemy przygotować pyszne i pełnowartościowe dania: Spaghetti Bolognese, Lasagne, Zapiekanka makaronowa z szynką oraz Gulasz. „Naturalnie Smaczne! Knorr” to nowe produkty, których skład to w 100% naturalne składniki, jak warzywa, zioła, przyprawy czy mąka. Cząstki składników są ponadto większe niż w dotychczasowych recepturach, co sprawia, że z łatwością można rozpoznać znajdujące się w składzie warzywa.
Większość składników, z których powstały produkty Naturalnie Smaczne! Knorr, pochodzi z upraw prowadzonych zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju. Oznacza to, że uprawiane są one w naturalnych warunkach, na otwartych polach i zbierane w optymalnym momencie wzrostu, kiedy cechują się pełnią smaku i wartości odżywczej. Tuż po zbiorze zostały one poddane suszeniu, czyli jednej z najstarszych i naturalnych metod utrwalania żywności. Pozwoliło to na zachowanie ich smaku i aromatu, a także większości składników odżywczych świeżych surowców wykorzystanych do przygotowania nowych receptur produktów Knorr.
Możemy mieć wybór
Linia „Naturalnie Smaczne! Knorr” to pierwsza tego typu linia w tej kategorii produktów na polskim rynku. Stanowi doskonałe rozwiązanie dla osób, które przywiązują szczególną wagę do naturalnego jedzenia, a jednocześnie dążą do efektywnego wykorzystania swojego czasu, unikając długiego przesiadywania w kuchni. Jest to prawdopodobnie początek nowego, a wręcz rewolucyjnego podejścia do przygotowania żywności wygodnej w Polsce.
Żywność wygodna to segment rynku, który rozwija się w szybkim tempie. Dla konsumentów jest to bardzo dobra wiadomość, bo wprowadzanie coraz to nowszych rozwiązań oraz ulepszeń, daje im większy wybór pośród różnego rodzaju produktów. Cieszyć może to, że wybór nie musi się już ograniczać tylko do czasu, który musielibyśmy poświęcić na przygotowanie danego posiłku, ale też do wartości składników, z jakich dany produkt powstaje.
|