|
Zestaw go z warzywami i ciesz się idealnie doprawionym daniem - doskonałym zarówno na obiad, jak też kolację:
Lasagne z łososiem
Składniki:
500 g fileta z łososia (mogą być też inne ryby)
2 cebule
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy francuskiej
1 pęczek świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
1 strąk ostrej papryczki chili
2 łyżki kaparów
1 puszka pomidorów pelati
100 ml śmietany 18%
1 opakowanie Lasagne Naturalnie Smaczne Knorr
8 płatów makaronu lasagne
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy. Podsmaż na niej posiekany czosnek, chili i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula delikatnie się zeszkli, dodaj do niej zmielone mięso łososia. Gdy mięso dobrze się przesmaży i będzie suche, dodaj pomidory z puszki, a także Lasagne Naturalnie smaczne Knorr, nada on potrawie odpowiedniego smaku oraz odpowiedniej konsystencji.
W natłuszczonym, żaroodpornym naczyniu na dnie wylej łyżkę, ewentualnie dwie, rybnego farszu. Na farsz ułóż płaty lasagne, a następnie na makaron nałóż połowę farszu. Czynność powtórz dwa lub trzy razy, aż do całkowitego wykorzystania składników. Wierzch lasagne posmaruj śmietaną i posyp obficie żółtym sosem.
Całość dokładnie przykryj folią aluminiową. Wstaw do nagrzanego do 190˚C piekarnika na około 35 minut. 10 minut przed końcem pieczenia usuń folię, aby ser dobrze się zapiekł.
|