|
Cała sztuka to tylko przygotować masę o odpowiedniej konsystencji. Dokładny sposób przygotowania zdradza Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:
Pianka z buraków
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- buraki – 0,5 kg
- Sos sałatkowy do mizerii Knorr
- śmietanka 30% - 100 ml
- jajka - 5 szt.
- cytryna - 1 szt.
- śmietana 18% - 40 g
- jogurt naturalny - 40 g
- zioła siekane (natka pietruszki, szczypiorek) - 2 łyżki
- masło - 1 łyżka
- ocet - 1 łyżka
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania:
Buraki ugotuj na miękko, zalej octem i schłodź. Następnie obierz je i zmiel.
Do malaksera włóż buraki, śmietankę i jajka. Całość dokładnie zmiksuj. Dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
Filiżanki posmaruj masłem, wlej masę buraczaną do 1/3 ich wysokości. Filiżanki włóż do blaszki.
Napełnij wodą filiżanki do połowy i wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piecz 30 minut. Sos sałatkowy do mizerii Knorr połącz z jogurtem, śmietaną i ziołami. Podawaj do pianki, by przystawka nabrała wyrazistego smaku.
|