|
Lodówka jest sercem każdej kuchni, dlatego przymierzając się do jej zakupu trzeba wziąć pod uwagę wszystkie aspekty związane z zastosowanymi w niej rozwiązaniami. Obecnie technologia No Frost zapewnia wiele korzyści związanych z przechowywaniem żywności, wygodą obsługi urządzenia i mniejszymi rachunkami za prąd. Na czym ona polega?
Dłuższa świeżość produktów spożywczych i automatyczne rozmrażanie
System Samsung No Frost eliminuje z wnętrza lodówki wilgoć, która jest powodem rozwoju pleśni i bakterii. W wybranych modelach lodówek Samsung zastosowano też technologię Twin Cooling Plus™, które umożliwia niezależną pracę komór chłodziarki i zamrażarki. Osobne wentylatory gwarantują idealne chłodzenie, przez co przechowywana żywność dłużej zachowuje swoją świeżość, wartości odżywcze i smak. Proces chłodzenia kontrolowany jest też przez system All Around Cooling, który zapewnia równomiernie rozprowadzenie powietrza w każdym zakamarku, dzięki temu temperatura wewnątrz lodówki w każdym jej miejscu jest stała.
Dzięki technologii No Frost użytkownik może też zapomnieć o czasochłonnym czyszczeniu lodówki i nieprzyjemnym zapachu z jej wnętrza. Urządzenie nie gromadzi cząstek lodu, dlatego nie trzeba je rozmrażać. Dzięki wymuszonemu obiegowi zimnego powietrza, cała wilgoć gromadzi się na parowniku, znajdującym się za tylną ścianką lodówki. Tam zamienia się w lód, który pod wpływem działania grzałki topnieje i zostaje odparowany na zewnątrz. Wszystko odbywa się automatycznie, bez udziału użytkownika.
Więcej miejsca – więcej korzyści
Lodówki Samsung, np. modele z linii RB7000 mają aż do 50% większa pojemność niż zwykłe urządzenia o tych samych wymiarach. Technologia SpaceMax™ polega na zastosowaniu cienkich ścian w urządzeniu, dzięki którym przestrzeń wewnątrz lodówki jest większa, chociaż jej wymiary zewnętrze i wysoka wydajność energetyczna pozostały niezmienione.
Niższy pobór energii
Wyjątkową wydajność i energooszczędność urządzeń gwarantuje kompresor Digital Inverter. Dzięki czujnikom zewnętrznym i wewnętrznym silnik automatycznie dostosowuje swoją pracę do zapotrzebowania na chłodzenie, błyskawicznie reagując na zmiany temperatury. W reakcji na ciepłą żywność czy częste otwieranie lodówki dostarcza więcej zimnego powietrza, a kiedy jest chłodno, oszczędza energię. Optymalna praca kompresora pozwala obniżyć rachunki za prąd.
Wygodne przechowywanie żywności
Lodówki z technologią No Frost wyposażone są w rozwiązania ułatwiające przechowywanie i dostęp do żywności, przekąsek i napojów, m. in. składane półki i pojemne szuflady. Drzwi lodówki otwierają się pod kątem 90 stopni, co ułatwia wyjmowanie nawet tych największych produktów. Modele z linii RB8000 wyposażone są też w rozwiązanie Fresh Zone – jest to pomysłowa szuflada o obniżonej temperaturze, która zapewnia idealne warunki do przechowywania mięsa i ryb – z optymalną temperaturą stanowiącą gwarancję utrzymania świeżości i smaku produktów.
Minimalistyczny i elegancki wygląd urządzeń podkreśli nowoczesne wnętrze każdej kuchni. Lodówki różnią się pojemnością, wysokością, dodatkowymi funkcjami oraz klasą energetyczną, dzięki czemu można łatwo dobrać wersję odpowiednią do potrzeb.
|