w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety


kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Zboża w diecie człowieka
data publikacji: 27-01-2016 r.
Produkty zbożowe to główne źródło energii. W szczególności spożywanie produktów pochodzących z pełnego przemiału powinno stanowić podstawę zbilansowanej diety.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Są one źródłem wielu składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a także obniżają ryzyko niektórych chorób przewlekłych.

Główne źródło energii
Grupa produktów zbożowych to podstawa piramidy zdrowego żywienia. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia to właśnie ich spożycie powinno być głównym źródłem energii w diecie człowieka. Zboża dostarczają węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz białka roślinnego. Zawierają ponadto wiele witamin oraz składników mineralnych.

Człowiek powinien spożywać 5 lub więcej porcji produktów zbożowych dziennie w zależności od rekomendowanej kaloryczności jadłospisu. 1 porcja odpowiada np. kromce chleba, tak więc należy pamiętać, że liczba porcji nie jest jednoznaczna z liczbą posiłków w ciągu dnia, a kilka kanapek odpowiada kilku rekomendowanym porcjom. Przykładowa gramatura tych produktów spożywczych w diecie dorosłego człowieka wynosi: 240 g pieczywa, 60 g mąki i makaronów oraz 30 g kasz, płatków i ryżu dziennie.

Inny sposób na określenie codziennej porcji zbóż w diecie znaleźli naukowcy z Wydziału Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda. Zamiast nowej piramidy żywienia, skonstruowali wzór na prawidłowe proporcje na talerzu. Według rekomendacji, produkty zbożowe powinny zajmować 1/4 objętości talerza. A co bardzo istotne, naukowcy uściślili, że zalecają przede wszystkim produkty nierafinowane – czyli z pełnego ziarna. Wartość odżywcza produktów zbożowych jest bowiem uzależniona od stopnia przemiału ziarna.

Mniejsze przetworzenie – większa wartość odżywcza
Nieprzetworzone ziarna zbóż składają się z łuski, zarodka i wewnętrznej części ziarna zwanej bielmem. To łuska i zarodek zawiera większość dobroczynnych składników odżywczych, jakich można doszukiwać się w zbożach. Twarda wielowarstwowa okrywa nasienna bogata jest w błonnik, związki fenolowe oraz składniki mineralne (żelazo, fosfor, magnez, cynk), a także witaminy B2 i B3. Zarodek natomiast obfituje w tłuszcze, zwłaszcza wielonienasycone, białka, witaminy A, E, B1, B2, B3, B6 i składniki mineralne. Niestety upodobania konsumentów sprawiły, że w procesie rafinowania zaczęto usuwać z ziaren wszystko poza bielmem, na które składają się głównie białka i skrobia. Oczyszczone ziarno ma jaśniejszy kolor oraz poprawia teksturę, smak czy zapach niektórych wyrobów zbożowych, takich jak na przykład chleb, ciasto czy makaron. Wszystko to kosztem utraty około 80% witamin, składników mineralnych, błonnika i związków fenolowych.

Instytut Żywności i Żywienia jako podstawę codziennego jadłospisu poleca pełnoziarniste pieczywo (ciemne, razowe, graham), pełnoziarnisty niełuskany ryż, razowy makaron oraz kaszę gryczaną i jęczmienną. Najwięcej błonnika dostarcza natomiast pieczywo żytnie razowe, pieczywo mieszane z dodatkiem ziaren oraz różnego rodzaju płatki (np. jęczmienne i owsiane).

Pełne ziarno kontra choroby
Jedną z zalet spożywania produktów pełnoziarnistych jest ich potencjalne działanie ochronne przed chorobami serca oraz niektórymi rodzajami nowotworów. Tego typu zależność potwierdziły badania przeprowadzone na ponad 34. tys. mieszkankach stanu Iowa. Dodatkowo, kobiety, które spożywały co najmniej dwie porcje produktów pełnoziarnistych dziennie, charakteryzowały się 30% niższym ryzykiem śmierci w wyniku stanów zapalnych, niż osoby, które prawie nie włączały produktów pełnoziarnistych do swojej diety.

Badania potwierdzają, że pełnoziarniste produkty obniżają stężenie cholesterolu całkowitego, LDL oraz trójglicerydów we krwi, a także regulują poziom insuliny. Dzięki temu przyczyniają się do obniżania ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. Meta-analiza głównych badań w tym temacie potwierdziła, iż spożywanie przynajmniej 2,5 porcji pełnoziarnistych produktów dziennie obniżało prawdopodobieństwo zapadnięcia na którąś z chorób układu krążenia o 21%.

Badania wskazują również na związek spożywania pełnoziarnistych produktów ze spadkiem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. U osób jedzących je 2 – 3 razy dziennie, cukrzyca występowała 30% rzadziej, niż w przypadku nie spożywania pełnego ziarna w ogóle lub rzadko.

Ochronny wpływ produktów pełnoziarnistych obejmuje ponadto niektóre choroby nowotworowe, przede wszystkim raka jelita grubego. Węglowodany pochodzące z tego typu produktów przekształcane są przez bakterie jelitowe w krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Przyczyniają się one do zmniejszania aktywności niektórych czynników, które mogą brać udział w powstawaniu raka. Działanie ochronne ma również błonnik pokarmowy zawarty w produktach pełnoziarnistych – poprzez zwiększanie objętości stolca wiąże czynniki rakotwórcze, które następnie usuwane są z jelit zanim staną się szkodliwe. Błonnik pomaga też w zaparciach. Według zaleceń WHO powinno się go spożywać od 27 do 40 g dziennie.

Spożycie produktów zbożowych w Polsce
Od kilku lat Polacy ograniczają spożycie produktów zbożowych w diecie. Jeszcze w 2005 roku przeciętny Polak rocznie konsumował 119 kg tego typu produktów, od 2010 roku wskaźnik ten utrzymuje się już na poziomie 108 kg/rok.

Miesięcznie Polak zjada najwięcej pieczywa – 4 kg. Na drugim miejscu znajduje się mąka (760 g), makaron (370 g) oraz ryż (170 g). Najmniejszy jest poziom spożycia kasz oraz ziaren zbóż, tych Polacy jedzą miesięcznie około 130 g. Na podstawie danych Głównego Urzędu Statystycznego można jednak zauważyć, że o ile nasi rodacy coraz rzadziej spożywają pieczywo i mąkę, o tyle, kasze i płatki cieszą się coraz większą popularnością.

Niestety kwestia spożycia produktów pełnoziarnistych w naszym kraju nie została jeszcze zbadana. Z obserwacji, można jednak wnioskować, że dobroczynny wpływ pełnego ziarna na organizm człowieka będzie w dalszym ciągu popularyzowany, a przez to, że na półkach sklepowych znajdujemy z dnia na dzień coraz większą ofertę zdrowych produktów zbożowych, Polacy będą się do nich powoli przekonywać.

Źródła:
http://www.izz.waw.pl/pl/zasady-prawidowego-ywienia
http://www.eufic.org/article/pl/4/34/rid/Pelne_ziarna_zboz/
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-eating-plate/
http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/whole-grains/
http://www.zywnoscdlazdrowia.pl/15/01.html
Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2014, GUS
Mały Rocznik Statystyczny Polski 2015, GUS

autor: / źódło: / opracowanie:
Nestlé Żywność, Żywienie, Życie
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Być zdrową
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Zboża w diecie człowieka



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?
Historia, która musiała trafić na ekrany!
Możesz wszystko, co tylko sobie wyobrazisz.

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB