w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Kawa i mleko – duet idealny
data publikacji: 13-05-2015 r.
Choć przez wieki mleko uważane było za idealny dodatek do herbaty, dziś większą popularnością cieszy się wykorzystanie tego produktu do wzbogacenia smaku kawy.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
W przeddzień Światowego Dnia Mleka, podpowiadamy dlaczego warto stosować takie połączenie i jak przygotować najpopularniejsze zabielane propozycje.

Zwyczaj uzupełniania „małej czarnej” mlekiem upowszechnił się dopiero w XVIII wieku. Co ciekawe, pomysłodawcą przełamania głębokiego i wyrazistego smaku kawy był Jerzy Franciszek Kulczycki - polski żołnierz Jana III Sobieskiego, zaznajomiony z turecką metodą jej przygotowania. Powszechnie twierdzi się, że Kulczycki założył pierwszą wiedeńską kawiarnię „Dom pod Błękitną Butelką” i co ważniejsze – stał się inspiratorem wzbogacenia kawy mlekiem, a w późniejszym czasie również bitą śmietaną. Takie połączenie szybko zdobyło uznanie wśród wielbicieli łagodniejszych smaków, stając się podstawą do stworzenia m.in. klasycznych włoskich propozycji, takich jak cappuccino czy caffè latte.

Jak dowodzą najnowsze badania, za dodaniem mleka do „małej czarnej” przemawiają również względy zdrowotne. Chroni ono śluzówkę żołądka przed enzymami trawiennymi, intensywnie wydzielanymi po spożyciu kawy. Z uwagi na spowalnianie procesu wchłaniania kofeiny, takie połączenie będzie wskazane osobom wrażliwym na działanie tego pobudzającego związku. Co równie istotne, napar z mlekiem zyskuje szereg dobroczynnych składników (m.in. białko, wapń czy potas). Zwiększa się również jego kaloryczność, co sprawia, że napój jest bardziej sycący. Jak przygotować dobroczynną kawę z mlekiem, by zachwyciła również swoim smakiem?

Zadbaj o jakość składników
Kluczową kwestią przy przygotowywaniu napojów z dodatkiem mleka jest odpowiedni dobór produktów i sposób ich obróbki. - Podając kawę, w składzie której znajduje się spienione mleko, najlepiej wykorzystywać to o zawartości tłuszczu na poziomie 3,2%. Taki wybór zapewni gęstą i trwałą konsystencję pianki – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Mleko podczas spieniania powinno uzyskać temperaturę gotową do serwowania, tj. 60⁰C. Do jego przygotowania posłuży wbudowana dysza ekspresu lub osobne urządzenie wyposażone w pojemnik, grzałkę oraz wbudowane mieszadełko do spienienia – dodaje ekspert. Decydując się na samodzielne wykonanie tzw. latte art, czyli rysunku na powierzchni kawy, mleko powinniśmy spienić w metalowym dzbanku z wyprofilowanym lejkiem, który pozwoli na precyzyjne wykonanie wzoru. Wybierając mieszankę kawy do napojów zabielanych, warto natomiast kierować się przede wszystkim sposobem palenia i wydobywanym w czasie tego procesu bukietem smakowym. Z mlekiem dobrze komponują się warianty średnio lub długo palone, z wyczuwalną nutą czekolady i wyraźną cielistością.

Cappuccino i latte macchiato, czyli klasyka wśród białych kaw
Kuchnia słonecznych Włoch, nazywanych ojczyzną prawdziwego espresso, obfituje również w szereg napojów kawowych z dodatkiem mleka. Wśród najpopularniejszych propozycji, cieszących się uznaniem na całym świecie, wyróżnia się tradycyjne cappuccino, którego receptura sięga lat 30. XX wieku. - Przygotowanie kawy rozpoczynamy od zaparzenia aromatycznego espresso w ciepłej filiżance o pojemności 150 ml. Następnie spieniamy ok. 100 ml mleka i powoli wlewamy je do filiżanki tak, aby uzyskać odpowiednie proporcje: 1/3 espresso, 1/3 gorącego mleka i 1/3 pianki mlecznej – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - Choć tradycyjny przepis nie uwzględnia stosowania posypek, przygotowując cappuccino samodzielnie w domu, możemy przyprószyć wierzch kawy startą czekoladą lub cynamonem – dodaje ekspert. Choć kolejna propozycja charakteryzuje się podobnym składem, różni się sposobem przygotowania. Latte macchiato podawana jest w wysokiej, eleganckiej szklance. Do jej przyrządzenia potrzebne jest 200 ml spienionego mleka oraz świeżo zaparzone espresso. Najpierw do szklanki wlewamy spienione na gładko mleko, a następnie – cienką strużką, kawowy napar. W ten sposób powstają trzy wyraźne warstwy.

Bajigur, Marocchino i Hongkong Espresso, czyli kawowe eksperymenty Wielbicielom kulinarnego eksperymentowania polecane są natomiast egzotyczne kawy, w których mleko idealnie komponuje się z innymi składnikami. Dobrą alternatywę dla klasycznego espresso stanowi Marrochino – pochodzący z włoskiego Piemontu napój o przewadze słodkich nut. Tradycyjny napar podawany w eleganckiej szklaneczce posypujemy startą czekoladą. Następnie wlewamy odrobinę mlecznej pianki i przyprószamy wierzch posypką czekoladową. Taka propozycja z powodzeniem może stanowić sycący, ale nie przytłaczający deser. Innym przepisem wartym wypróbowania jest indonezyjski Bajigur, w którym mleko krowie zastępuje się mleczkiem kokosowym. Przyrządzenie napoju rozpoczynamy od zagotowania wody z dodatkiem odrobiny świeżego imbiru. Gdy napar przyjmie charakterystyczny korzenny aromat, wykorzystujemy go do przygotowania kawy.

Następnie podgrzewamy mleko kokosowe i wlewamy je wraz z kawą do wysokiej szklanki. Do smaku dodajemy łyżeczkę brązowego cukru i szczyptę soli. W miesiącach letnich, Bajigur dobrze sprawdzi się również w wersji mrożonej. Ostatnia z propozycji to oryginalna, azjatycka alternatywa dla napojów energetycznych. Hongkong Espresso, łącząc w sobie 30 ml kawy, 70 ml czarnej lub zielonej herbaty oraz mleko i odrobinę cukru, stanowi idealne rozwiązanie dla osób szukających wzmocnienia. Dzięki dużej zawartości kofeiny i teiny, napój ten przynosi szybkie i silne pobudzenie, np. podczas nauki czy intensywnej pracy umysłowej. Hongkong Espresso sprawdza się zarówno w wersji na ciepło, jak i mrożonej.

autor: / źódło: / opracowanie:
Segafredo Zanetti
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Kawa i mleko – duet idealny



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Czy okulary przeciwsłoneczne chronią przed słońcem?
Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Czym są karotenoidy?
Jak uniknąć próchnicy?
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB