|
Zdrowe nie znaczy nudne! Smacznego!
WIENIEC WIELKANOCNY
Składniki
otręby pszenne marki Kupiec (50 g)
300 g letniej wody
12 g drożdży
1 łyżeczki cukru
450 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
otręby owsiane marki Kupiec do posypania
Przygotowanie
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, otręby, sól i oliwę, wymieszać, a następnie wyrobić ręką na gładką i elastyczną masę. Uformować w kulę włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na cztery części i każdą z części podzielić na trzy części. Kawałki ciasta uformować w wałeczki około 25 cm. Składać po trzy
i spleść cztery warkocze. Zwinąć, formując wianki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą i posypać otrębami. Odstawić do kolejnego wyrastania na około 15 min. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 min w temperaturze 200°C.
BABKA WIELKANOCNA
Składniki
zarodki pszenne marki Kupiec (1 szklanka)
1,5 szklanki mąki pszennej
200 g masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
Białka rozdzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z zarodkami i proszkiem do pieczenia. Masła roztopić. Masę jajeczną wymieszać z mąką następnie dodać roztopione masło i wszytko delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 45 minut. Babkę wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. Przed podanie posypać cukrem pudrem.
|