Składniki:
- 8 jajek
- 200 g sera żółtego
- 200 ml śmietany 36%
- 50 ml wody
- 150 gramów gotowanej szynki
- 1 Fix Spaghetti Carbonara Knorr
- 1 łyżeczka margaryny
- 1 łyżka natki pietruszki
- 4 łyżki bułki tartej
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj jajka na twardo, obierz i skrój w plastry. Pokrój szynkę w plasterki, a ser zetrzyj. Kilka plasterków jajka i szynki odłóż do dekoracji.
2. Do szklanki wsyp Fix i dodaj do niego wodę, śmietanę, gałkę muszkatołową oraz pieprz - wszystko wymieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
3. Przygotuj żaroodporne naczynie i natrzyj je tłuszczem. Naprzemiennie układaj w nim jajka, szynkę oraz ser. Wszystkie warstwy starannie polewaj sosem.
4. Zapiekankę posyp bułką tartą i udekoruj paskami szynki i jajka.
5. Nagrzej piekarnik do 175°C i wstaw zapiekankę na około 25 minut. Najlepiej podawać ją na ciepło z natką posiekanej pietruszki.