|
Nic bardziej mylnego. Nie dość, że zapewniają one wszystkie dobroczynne elementy, to pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Potwierdziła to jedna z najbardziej kompetentnych i opiniotwórczych instytucji w tym zakresie – Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne (ADA).
Rodzaje wegetarianizmu
Wśród owych diet należy rozróżnić dwa rodzaje. Pierwsza, popularniejsza, to wegetarianizm opierający się na zrezygnowaniu tylko z produktów mięsnych (w tym ryb i owoców morza). Tryb odżywiania oparty jest głównie na różnego rodzaju nabiale, tłuszczach oraz jarzynach. Inną, bardziej rygorystyczną odmianę stanowi weganizm. Ten wybór wiąże się już nie tylko z bezmięsnością, ale także z odstawieniem wszystkich składników pochodzenia zwierzęcego, np. mleka, jajek, jogurtów, serów. W jadłospisie dominują natomiast zboża, warzywa, owoce, nasiona a także orzechy.
Stanowisko ADA
Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyczne wyraża opinię, że odpowiednio zaplanowane diety wegetariańskie, w tym diety ściśle wegetariańskie, czyli wegańskie, są zdrowe, spełniają zapotrzebowanie żywieniowe i mogą zapewniać korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób. Dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są odpowiednie dla osób na wszystkich etapach życia, włącznie z okresem ciąży i laktacji, niemowlęctwa, dzieciństwa, dojrzewania oraz sportowców.
Zalety bycia wegetarianinem
Wprowadzenie takich nawyków żywieniowych wiąże się z szeregiem zalet zdrowotnych. Dzięki stosowaniu diet roślinnych możemy zmniejszyć obecność cholesterolu we krwi, zmniejszyć ryzyko chorób serca, obniżyć ciśnienie oraz oddalić od siebie ryzyko nadciśnienia tętniczego i cukrzycy typu 2. Wegetarianie zazwyczaj nie mają też problemów z otyłością, posiadają odpowiedni indeks masy ciała (BMI).
Ich posiłki nie zawierają nadmiernej ilości tłuszczów nasyconych, natomiast są bogate w wysoki poziom błonnika, magnezu, potasu, witaminy C i E, kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów i innych fitochemikaliów.
Rady dotyczące planowania posiłków wegetariańskich
Potrzeby odżywcze zwolenników tejże diety można zaspokoić w różny sposób, stosując wybrane strategie planowania jadłospisu.
Dla specjalistów zajmujących się żywieniem ważnym źródłem są Zalecane Normy Dziennego Spożycia. Pomocne mogą być też następujące wskazówki:
Wybieranie zróżnicowanych produktów, w tym pełnoziarnistych zbóż, warzyw, owoców, roślin strączkowych.
Minimalizowanie sięgania po produkty wysokosłodzone, o dużej zawartości sodu i tłuszczu, szczególnie tych nasyconych i kwasów typu trans.
Nabiał i jaka powinny być spożywane z umiarem.
Regularne korzystanie ze źródła witaminy B12, a jeśli ekspozycja na światło słoneczne jest ograniczona, zapewnić sobie regularne przyjmowanie witaminy D.
|