|
Jego podstawą jest aktywność fizyczna i zbilansowana dieta. O ile coraz lepiej jest u nas z tym pierwszym, nadal mamy sporo do zrobienia, jeśli chodzi o zmianę nawyków żywieniowych. Z raportu CBOS wynika, że problemy z wagą ma aż 51 procent Polaków – co trzeci z nas ma nadwagę, a co piąty jest otyły.
Ponad 14 proc. respondentów przebadanych przez firmę Provident na pierwszym miejscu wśród swoich postanowień noworocznych wymieniło większą dbałość o zdrowie. Mimo iż liczba Polaków regularnie uprawiających sport wzrosła w ciągu ostatnich 5 lat niemal dwukrotnie – z 25 proc. w 2010 do 41 proc. w 2014 roku1, nadal – jako społeczeństwo – borykamy się z problemem nadwagi.
Często, regularnie i różnorodnie – czyli jak jeść zdrowo
Polacy rozumieją rolę zdrowego odżywiania – aż 54 proc. z nich uważa je za najważniejszy czynnik warunkujący stan zdrowia2. Jednocześnie dość krytycznie postrzegamy swoją dietę – zdajemy sobie sprawę z faktu, że jemy za mało ryb, ryżu, kasz oraz owoców i warzyw. Przyznajemy się też do słabości do przekąsek – aż 33 proc. badanych przesadza ze słodyczami, a 17 proc. słodzonymi napojami.
Na szczycie noworocznych postanowień Polaków każdego roku pojawia się szeroko rozumiana dieta. Warto zapoznać się z podstawami zdrowego odżywiania, aby stosowana dieta nie przyniosła skutku odwrotnego do zamierzonego. Przede wszystkim trzeba dbać o spożywanie pięciu posiłków dziennie, dobrze zbilansowanych i przyjmowanych co 2-3 godziny. Przyzwyczajony do stałego rytmu organizm odwdzięcza się lepszym metabolizmem. Bezwzględnie należy pamiętać o najważniejszym posiłku w ciągu dnia, czyli o śniadaniu, które zapewnia energię oraz pomaga kontrolować apetyt - mówi Agnieszka Szaniawska, dietetyk, psychodietetyk, dietcoach.
Obok regularności dużą rolę w planowaniu diety ma różnorodność spożywanych posiłków. Warto urozmaicać swój jadłospis, pamiętając, że inteligentnie skonstruowana dieta to taka, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników.
Dbajmy o różnorodność posiłków stawiając na zdrowe tłuszcze, dużą ilość warzyw, chude mięso, ryby, wiejskie jaja, owoce, różnego typu kasze, np. gryczaną, pęczak czy jaglaną. Brązowy ryż czy ziemniaki będą odpowiednie dla osób, które chcą unikać glutenu. Ostatni posiłek powinien być spożywany minimum 2 godziny przed snem. Trzeba pamiętać także o dobrym nawodnieniu organizmu – 2 litry wody dziennie to minimum. Z jadłospisu powinno się wykluczyć produkty wysoko przetworzone i ograniczyć do minimum słodycze, alkohol i inne niezdrowe przekąski. Odpowiednie odżywianie to inwestycja w zdrowie. Dobra dieta powinna być codziennością dla każdego Polaka – w końcu jesteśmy tym, co jemy – dodaje Agnieszka Szaniawska.
Lodówka – centrum zarządzania dietą
Z badania przeprowadzonego przez GfK Polonia na zlecenie firmy Amica wynika, że najważniejszym ze sprzętów AGD w polskim domu jest… lodówka. Jakość i wartości odżywcze produktów, które trafiają do naszej lodówki są niezwykle ważne, ale istotne – z perspektywy zdrowego trybu życia – jest również to, jak je przechowujemy. Niewłaściwie przechowywana żywność szybko traci świeżość i wartości odżywcze, a to bezpośrednio przekłada się na efekty naszej diety.
Eksperci z firmy Amica przygotowali kilka prostych zasad, którymi warto kierować się planując rozmieszczenie produktów spożywczych w lodówce:
Wybierz właściwą temperaturę przechowywania – w lodówce powinna ona wynosić od 6 do 8°C, natomiast w zamrażarce –18°C. Odpowiednia temperatura przedłuży świeżość produktów. Zbyt niska temperatura negatywnie wpływa na dobroczynne bakterie, występujące np. w kefirach, jogurtach i mleku.
Przechowuj niemyte warzywa i owoce – woda usuwa naturalną ochronę, dlatego lepiej myć warzywa i owoce bezpośrednio przez spożyciem.
Dzięki temu dłużej zachowają świeżość i wartości odżywcze.
Zaplanuj rozłożenie produktów w lodówce – ze względu na naturalną cyrkulację powietrza, w komorze lodówki występują różne strefy temperatur – odpowiednie rozmieszczenie produktów zagwarantuje im dłuższą świeżość. Obszar najchłodniejszy znajduje się bezpośrednio ponad szufladami na warzywa. W strefie tej przechowuj delikatne i łatwo psujące się produkty: ryby, mięso, drób, wędliny, potrawy zawierające jaja, śmietanę czy pakowane warzywa. Najwyższa temperatura panuje w górnej części drzwi lodówki – to tutaj najlepiej przechowywać masło i sery.
Pamiętaj o tym, że nie wszystkie produkty nadają się do przechowywania w lodówce - należą do nich owoce i warzywa wrażliwe na niskie temperatury, jak na przykład banany, awokado, papaja, marakuja, bakłażany, papryka, pomidory i ogórki, owoce niedojrzałe oraz ziemniaki.
|