|
obniżoną liczbę przypadków otyłości w porównaniu do tych, którzy nigdy nie jadali z rodziną.
Dane do badań uzyskano dzięki Projektowi EAT (Eating and Activity) zajmującemu się analizą wzorców żywieniowych wśród młodzieży i ich wpływie na otyłość i zaburzenia odżywiania w późniejszym życiu. W latach 1998-1999 uczestnicy badania wypełniali ankiety, dotyczące sposobu odżywiania w okresie szkolnym, a po 10 latach wypełnili ponownie formularze drogą internetową. Badani pochodzili z różnych grup społecznych i etnicznych. Ich średnia wieku wynosiła 25,3 lata, z czego 55% stanowiły kobiety.
Wnioski z przeprowadzonych badań sugerują, że regularne rodzinne posiłki (jedzone od 1-2, 3-4 lub 5 i więcej razy w tygodniu) mają pozytywny wpływ hamujący rozwój otyłości i nadwagi w okresie wczesnej dorosłości. Zawodowi dietetycy i profesjonaliści w tej dziedzinie powinni więc opracować wraz z całą rodziną strategię spożywania minimum 1 lub 2 posiłków w tygodniu dla ochrony młodzieży przed nadmiarem wagi w dorosłym życiu.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S002234761400777X
|