w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Czekoladowe Święta
data publikacji: 14-12-2014 r.
Święta to cudowny czas, pełen magii, ciepła i radości. Kojarzą nam się z rodzinną atmosferą, prószącym śniegiem, przystrajaniem choinki.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill
Nieodłącznie towarzyszą im także fantastyczne zapachy: goździków, bakalii, cynamonu i kakao.

Okres Świąt to też czas obdarowywania się prezentami. Ich dobór wymaga kreatywności, indywidualnego podejścia i najwyższej staranności. Jak połączyć to wszystko wraz z klimatem i aromatem tego szczególnego okresu? Odpowiedź może okazać się bardzo prosta – czekolada. Czekoladę kocha niemalże każdy. Mnogość rodzajów i form produktów wykonanych na jej bazie sprawia, że staje się ona idealnym prezentem zarówno dla najmłodszych, jak i tych, nieco starszych. Warto zatem przyjrzeć się jej bliżej.



Sięgnijmy do historii
Pierwsze ślady wytwarzania czekolady sięgają 3 tysięcy lat przed naszą erą. Plemiona Olmeków, zamieszkujące lasy tropikalne na Wybrzeżu Zatoki Meksykańskiej, jako pierwsze uprawiały kakaowce, a to za sprawą korzystnych warunków atmosferycznych. Prawdziwymi smakoszami czekolady stali się Majowie. Owoce kakaowców poddawali fermentacji, prażyli i mielili. Mieszając zmielone kakao z wodą, mąką kukurydzianą, miodem i chili sporządzali napój zwany xocolatl przeznaczony głównie dla królów, arystokracji i uczestników obrzędów religijnych. Kult picia czekolady po Majach przejęli Aztekowie, którzy tak cenili ziarna kakaowca, że uczynili z nich monetę obiegową. Dlatego też picie czekolady stało się luksusem i rozrzutnością, na którą mało kto mógł sobie pozwolić. 100 ziaren równało się dziennemu wynagrodzeniu tragarza lub też cenie jednego niewolnika.

Do Europy czekolada dotarła w XVI wieku, kiedy to Krzysztof Kolumb podczas swojej czwartej wyprawy do Ameryki napotkał na łódź handlową, wypełnioną ziarnami kakaowca. Jednak wtedy nie doceniono potencjału tego brązowego złota. Dopiero Ferdynand Cortez zauważył, że napój spożywany przez Indian daje im sporą moc. Rozpoczął zakładanie plantacji na wszystkich podbitych terytoriach.

Po hiszpańskim podboju Azteków, czekolada została przywieziona do Europy. Jednak nie prędko stała się ulubieńcem Europejczyków. Była ona bowiem znana jako pienisty napój o goryczkowym smaku. Gdy opracowano nową recepturę uwzględniającą dodatki w postaci cukru, cynamonu i anyżu, zalewane jedynie ciepłą wodą, czekolada stała się prawdziwym przysmakiem. Mimo usilnych starań o utrzymanie monopolu w Hiszpanii, czekolada rozprzestrzeniała się na kolejne europejskie państwa.

Czekolada podbijała europejskie salony. W 1679r. na dwór francuski trafiły po raz pierwszy pralinki. Ich nazwa wzięła się od kucharza nazwiskiem Pralin, który przyrządził ten smakołyk na stół Ludwika XIV.

Przetwarzanie czekolady ewaluowało przez lata. Na przestrzeni wieków nauczono się oddzielać masło kakaowe od reszty masy, poznano sztukę konszowania, aż w końcu połączono czekoladę z mlekiem w proszku i tak powstała ta mleczna. Rodzynki, orzechy i migdały dodali Włosi, natomiast kolorowo opakowane bombonierki to pomysł Belgów. Teraz niemalże każda wytwórnia czekolady przetwarza pomysły na słodkie przysmaki. Na rynku, owszem znajduje się ogromna ilość dużych koncernów czekoladowych, ale bez wątpienia najciekawsze i najbardziej niekonwencjonalne pomysły pojawiają się w małych manufakturach, gdzie każdy dodatek jest starannie dobierany, a czekoladowe dzieła sztuki tworzone są ręcznie – komentuje Jerzy Łukasik, mistrz cukiernictwa ze Słodkiego Wierzynka.

Zbawienny wpływ czekolady
Czekolada, jak się okazuje, to nie tylko słodka przyjemność i puste kalorie. Ma bowiem bardzo pozytywny wpływ na organizm każdego z nas - działa relaksująco, uspokajająco, podnosi poziom zadowolenia oraz dodaje energii. Zawiera witaminy A, B1, B2, B3, E i PP, teobrominę, kofeinę, białko, błonnik, magnez oraz żelazo. Naukowcy udowodnili także, że zawiera przeciwutleniacze, które odgrywają niezwykle istotną rolę w spowalnianiu procesu starzenia, jak również może zapobiegać nowotworom i chorobom serca.

Duża zawartość magnezu, szczególnie w gorzkiej czekoladzie, ułatwia wchłanianie wapnia, przeciwdziała także stresom, a żelazo, cynk i wapń przyspieszają krążenie krwi w organizmie. Dzięki właściwością gorzkiej czekolady, zjedzenie kilku kostek dziennie pomoże również ochronić w pewnym stopniu skórę przed promieniami ultrafioletowymi, zawartymi w świetle słonecznym.

Czekoladowe dzieła sztuki
Obecnie praca z czekoladą staje się prawdziwą sztuką. To nie tylko tradycyjne tabliczki. Ogromną popularność zyskują wyszukane praliny z małych manufaktur takich, jak chociażby Słodki Wierzynek. Pozwalają one na łączenie najbardziej niekonwencjonalnych smaków, które potrafią zaskakiwać nawet największych smakoszy. Gdy dodamy do tego wyjątkową formę, specjalnie wyselekcjonowane składniki i belgijską czekoladę, przygotowaną z wysokiej jakości ziaren kakaowca powstają produkty, którym nie sposób się oprzeć.

Serca zarówno dzieci jak i dorosłych podbijają również czekoladowe figurki. Mistrzowie cukiernictwa potrafią oddać wiernie niemalże każdy kształt, tworząc małe dzieła sztuki. Ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia twórców. Cukiernicy tworzą zwierzątka, pojazdy, budowle, przedmioty codziennego użytku, a w okresie przedświątecznym także figurki kojarzące się z tym szczególnym czasem – mikołaje, aniołki, bałwanki czy też szopki. W miejscach gdzie figurki powstają z pasji i miłości do czekolady każda, nawet najmniejsza, zyskuje swój indywidualny charakter, bowiem jest wykonywana od początku do końca ręcznie, z największą starannością.

Tak powstałe czekolady mogą stać się doskonałym prezentem na święta. Będą one nie tylko smaczne, ale i pięknie ozdobią wnętrza - aż żal będzie je zjeść.

autor: / źódło: / opracowanie:
Słodki Wierzynek
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Czekoladowe Święta



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB