w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety


kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu
data publikacji: 04-12-2014 r.
Trudno o mniej przejętego własną osobą specjalistę od wina. I to w skali globalnej - pisze w Piątym smaku o swoim rozmówcy Łukasz Modelski.
portal dla kobiet
serwis o kobietach
młynek do zbóż Mockmill


Łukasz Modelski: Piotr Kamecki ostatnio ruszył bardzo pionierską drogą. Buduje właściwie jedyny winny fundusz inwestycyjny w Polsce. Bardzo ciekawe. No i jest pierwszy. A jak ty, ważny Pan Sommelier, zarabiasz na winnym znawstwie?

Tomasz Kolecki-Majewicz: – Ten zawód otwiera wielkie możliwości. Organizuję kursy, szkolenia dla hoteli i restauracji, degustacje, wyjazdy jako przewodnik do regionów winiarskich, pokazy dla firm czy osób prywatnych. Są też inicjatywy o charakterze bardziej towarzyskim…

Czyli paru bogatych ludzi się skrzykuje i mówi, że chcieliby mieć lekcje?

– Rożnie to bywa. Czasami są bogatsi, czasami wcale nie. Relacje z ludźmi też są ważne w tej całej zabawie, więc nieraz mi się zdarzało uczestniczyć w przeróżnych spotkaniach półcharytatywnie, lub wręcz charytatywnie, dlatego że się po prostu lubimy, wspólnie pielęgnujemy w sobie pasję. Można oczywiście na różne sposoby dzielić się wiedzą, na przykład doradzać na portalu winiarskim czy w pismach branżowych, co mam okazję i szczęście cały czas czynić. Przyjmuję też różnego rodzaju zlecenia od importerów wina czy organizacji winiarskich.

To powiedz, na czym one polegają? Wspominałeś niedawno, że w ciągu ostatnich dwóch tygodni musiałeś sprawdzić pięćset win…

– Taka praca dla producentów czy importerów jest prosta. Oni chcą przyjechać do Polski, potrzebują pomocy w zorganizowaniu degustacji czy pokazu. Czasem potrzebują mniejszego zasięgu czy pojedynczej osoby i wtedy przydaje im się taki człowiek jak ja. Albo kolejna przyjemna rzecz – ocenianie win na zlecenie dla kogoś, kto chce wino sprzedawać.

Czyli potencjalny importer?

– Potencjalny importer, albo nawet producent, który szuka importera, przysyła do mnie informacje o swojej winnicy i wina do testowania. Staram się zainteresować tymi winami importerów w Polsce.

Czyli zwyczajnie pośredniczysz?

– Rzadko, bardzo rzadko. To jest najbardziej pracochłonna i najmniej pewna działalność. Więc raczej skupiam się na ocenianiu dla tych, którzy chcą sprzedawać wino, czyli dla importerów. I tutaj się dużo dzieje. Te pięćset win to właśnie jedna z takich prac.

Ale powiedz, jak to jest zorganizowane, kiedy dostajesz pięćset win do degustacji. Te skrzynki przyjeżdżają do ciebie do domu?

– Tak, przyjeżdżają panowie kurierzy i przywożą ci pięćset win. Tak powolutku, po skrzyneczce, kilku… Panowie je wnoszą, a ja je znoszę, oczywiście już puste. Mam chyba najbardziej nawinione rury odpływowe w Warszawie. Wlewam w nie setki litrów, bo wiadomo, że z każdej butelki potrzebuję zaledwie kilkudziesięciu mililitrów, aby wino ocenić. Reszta do zlewu. Kiedyś jeszcze próbowałem się bawić w rozdawanie butelek. Ale to było niewdzięczne zajęcie.

Dlaczego?

– Sprawę stawiałem jasno, że mam butelki dziś otwarte, dobrej jakości, i że każdy może sobie je zabrać i wypić. Ale potem ani me, ani be, ani dziękuję. Żadnej recenzji, czy dobre było, czy niedobre. A zdarzało się i tak: „To jak to, muszę przyjechać po to wino?”. Miałem wrażenie, że ludzie mają jeszcze pretensje.

I nie boli cię, że ładujesz to wszystko do zlewu?

– Bardzo mnie to boli. Ale jestem świadomy, że każda butelka wylana to później butelka sprzedana przez któregoś z importerów i o tym staram się pamiętać. Bo jeżeli ja komuś podaruję butelkę, to on tej butelki już nie musi kupić. Tak to sobie tłumaczę. Przez chwilę myślałem nawet, żeby wysyłać komunikaty: „Mam karton napoczętych win, bardzo dobrych. Dwadzieścia złotych kosztuje”. I przelewamy na numer konta jakiejś fundacji czy schroniska, ogólnie czegoś dobrego. Taki pomysł był, ale umarł śmiercią naturalną – po pierwsze, z braku czasu, a po drugie, troszkę z mojej niewiary, że to się uda.

Chciałbym zapytać cię jeszcze o twoje początki, o tę przesiadkę kelnersko–sommelierską i pionierskie czasy. Bo zaczynałeś, jak to często bywa w przypadku sommelierów, jako kelner…

– Głupio zabrzmi, ale naprawdę od dzieciństwa ciągnęło mnie do gastronomii. Porywały mnie takie filmy, jak Zaklęte rewiry czy Gangsterzy i filantropi. Pewnego dnia uciekłem z lekcji, żeby zanieść papiery do technikum gastronomicznego zamiast do liceum ogólnokształcącego, jak chciała moja wychowawczyni. Potem pracowałem w takich miejscach, które z winem miały niewiele wspólnego, choć nie były złymi lokalami.

***


Trzynaście rozmów przy jedzeniu. Trzynaście sposobów smakowania potraw, trunków i życia. O kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach – do rozmów przy stole z Łukaszem Modelskim zasiedli restauratorzy, kucharze, pisarze, wydawcy gastronomicznych przewodników, sommelierzy i po prostu: smakosze:

* restauratorką i dziennikarką Agnieszką Kręglicką;
* laureatką Pulitzera, autorką Przepisów z mojego ogrodu – Anne Applebaum;
* twórcą międzynarodowego ruchu Slow Food Carlo Petrinim;
* Patricią Atkinson – Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino;
* autorką Jedz, módl się, kochaj Elizabeth Gilbert;
* Aleksandrą Seghi – blogerką zakochaną we włoskiej kuchni, autorką Smaków Toskanii;
* Carl Honoré – piewca powolności;
* kucharzem i bibliofilem, jurorem programu TOP CHEF – Grzegorzem Łapanowskim;
* koneserem wina Tomaszem Koleckim-Majewiczem;
* smakoszem whisky Charlesem MacLeanem;
* osobistą kucharką Mitterranda – Danièle Mazet-Delpeuch;
* Côme de Chérisey'em – dyrektorem generalnym przewodników kulinarnych Gault & Millau,
* Michelem – prawnukiem Auguste'a Escoffiera, najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku, który przed laty wspominał o istnieniu „piątego smaku“.

autor: / źódło: / opracowanie:
Wydawnictwo Literackie
ostatnio dodane:


Czym są karotenoidy?Jak uniknąć próchnicy?Ślubny manicureCellulit i rozstępy pokonaneJak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemii
pokrewne forum:

Czas wolny
przeczytaj także:

Miłość to najsilniejszy narkotyk
Jak w 31 dni zwalczyć objawy choroby
Sztuka Shinrin-yoku
Jestem taka piękna
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Jak uniknąć próchnicy?
Jak uniknąć próchnicy?
Ślubny manicure
Ślubny manicure
Cellulit i rozstępy pokonane
Cellulit i rozstępy pokonane
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Rekrutacja do małej firmy
Burgery w amerykańskim stylu na grilla
Soczysty kurczak z grilla
Pewnego lata w Szczepankowie
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Zrób sobie super prezent na wakacje! | Polub ByćKobietą na Facebooku

© 2006-2024 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB