|
Wszystko to dzięki bogactwu witamin, składników mineralnych oraz wartościowych tłuszczy i białek, które kryją się pod ich małą skorupką. Ci, którzy to wiedzą, już od dawna spędzają popołudnia z Felixem! A Ty?
Po lekkim obiedzie w firmie zaczyna Ci burczeć w brzuchu? A może czujesz, że opadasz z sił w trakcie nudnego wykładu? Jeśli czeka Cię jeszcze dużo pracy, a nie możesz się skoncentrować – przyszedł czas na małe co nie co! Orzeszki to poręczna, chrupiąca przekąska, która dzięki swoim wartościom odżywczym nie tylko wybawi Cię z niejednej opresji, ale poprawi również pracę Twojego mózgu, a także sprawi, że poczujesz się szczęśliwsza! Jak tłumaczy dietetyk marki Felix, Agata Ziemnicka-Łaska, orzechy są niezwykle bogate w ryboflawinę (witaminę B2) oraz magnez. To właśnie one wspomagają naszą pamięć oraz zmniejszają uporczywe zmęczenie i trudności z koncentracją. Jednym słowem jedz orzeszki, na zdrowie!
Mózg wielkości orzeszka? Z Felixem to niemożliwe!
Są dni, kiedy nawet trzecia kawa nie pomaga na nasze zmęczenie. To jasny znak, że organizm potrzebuje natychmiastowego zastrzyku energii, a mózg substancji pobudzających do działania. Jeśli więc szukasz inspiracji, chcesz poprawić koncentrację i zwiększyć kreatywność, sięgnij po orzechy. Zawierają one alfa-linolenowy kwas tłuszczowy, który jest kluczowy dla rozwoju i prawidłowej pracy mózgu. Ważnym dla naszych zdolności umysłowych składnikiem orzechów są również aminokwasy. Zawarta w orzeszkach fenyloalanina posiada zdolność stymulowania naszego mózgu do wytwarzania substancji poprawiających nastrój i zmniejszających ból – dopaminy oraz adrenaliny. Z kolei arginina, niezbędna do wytwarzania tlenku azotu, usprawnia przepływ krwi przez tkanki znajdujące się w naszym mózgu. Podobne właściwości ma także obecny w orzeszkach magnez, który zmniejsza uporczywe zmęczenie oraz trudności z koncentracją.
Tiamina, kolejny, zawarty w orzechach aminokwas, stymuluje pamięć i wpływa na efektywność naszej pracy. Obecność witamin z grupy E pomaga chronić układ nerwowy i jest pomocna w prawidłowej reakcji organizmu na stres. Dzięki nim osiągniemy lepsze wyniki w testach pamięci i umiejętności werbalnych – przekonuje dietetyk Agata Ziemnicka-Łaska.
Regularne jedzenie orzeszków nie tylko wyostrza umysł na co dzień, ale pomaga również chronić nasz mózg przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Parkinsona czy Alzheimera. Osoby spożywające orzechy kilka razy w tygodniu uzyskują znacznie lepsze wyniki w testach badających umiejętności poznawcze od osób, które nie spożywają ich wcale – przyznaje dietetyk Agata Ziemnicka – Łaska. Jeśli jeszcze tego nie wiedziałaś, to najwyższy czas wyostrzyć umysł, zmienić nawyki i sięgnąć po orzeszki Felix!
Orzechowa bomba energetyczna
Orzechy, w zależności od gatunku, w 40-70 proc. składają się z niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu tłuszczy. W większości są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które znajdziemy także w rybach morskich, oliwie z oliwek czy awokado. Orzechy zawierają również niezwykle ważne dla naszego zdrowia kwasy tłuszczowe z rodziny Omega-3, które mają zbawienny wpływ na odporność organizmu, a także z powodzeniem koją nerwy. Dodatkowo, jak potwierdza ekspert marki Felix, dietetyczka Agata Ziemnicka-Łaska: 25 proc. energii, którą czerpiemy z orzechów pochodzi z białek, co oznacza, że orzechy nie tylko wspomagają organizm, ale również są źródłem sycących i budujących nasze ciało protein.
Orzechy zawierają również tryptofan – aminokwas niezbędny do produkcji serotoniny, substancji nazywanej „hormonem szczęścia”. Jak przyznaje ekspert, Agata Ziemnicka – Łaska: osoby, które odżywiają się w sposób charakterystyczny dla diety śródziemnomorskiej, której ważnym elementem jest wysokie spożycie ziaren i orzechów są mniej narażone na negatywne emocje. Taka dieta – poza leczeniem farmakologicznym – może wspierać nawet walkę z depresję. Orzechy mają jeszcze jedną cenną właściwość, o której mało kto wie. Mogą po prostu poprawić nam samopoczucie i to dzięki jednemu wspaniałemu składnikowi - pirazynie, czyli substancji aromatycznej, którą znajdziemy między innymi w czekoladzie czy kawie. Pirazyny pobudzają w naszym mózgu ośrodek przyjemności do produkcji substancji poprawiających nastrój. Co ciekawe, substancje te działają już poprzez zapach – tłumaczy ekspertka. To dlatego, tak często uśmiechamy się otwierając kolejną paczkę orzeszków Felix!
|