|
Według dużego badania przeprowadzonego przez Mount Sinai i konsorcjum międzynarodowych współpracowników, opublikowanego w internetowym wydaniu British Medical Journal (BMJ), odpowiednia dawka witaminy D może uchronić przed przedwczesną śmiercią na choroby serca i nowotwór. Analiza wyników ankiet pod kierownictwem doktora Paolo Boffetty, dyrektora Institute for Translational Epidemiology i wicedyrektora ds. nauk populacyjnych na Tisch Cancer Institute w Mount Sinai Hospital w Nowym Jorku, oraz jego współpracowników, wykazała silne powiązanie między niskim poziomem witaminy D, a ryzykiem śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych wśród starszych pacjentów z historią nowotworową.
Wcześniejsze badania wykazały wpływ witaminy D na ochronę przed wieloma chorobami, w tym nadciśnieniem, cukrzycą i utratą masy kości. Czyżby właściwości ochronne były jeszcze większe? Na podstawie analiz nie do końca wiadomo, jaki wpływ ma witamina D na ryzyko śmierci, ale potwierdzają one działanie ochronne u starszych pacjentów – mówi dr Paolo Boffetta.
Skóra produkuje witaminę D kiedy wystawiamy ją na słońce, ale przyjmuje ją również w produktach mlecznych i suplementach. Niedobór jest najczęściej spotykany wśród osób starszych ze względu na rzadszy kontakt ze słońcem. Niewielka wiedza na temat szerokiego wpływu witaminy D oznacza brak należytych wytycznych co do suplementacji. Obecne wyniki badań sugerują, że osoby z niedoborem witaminy D mogą umrzeć szybciej niż Ci, których poziom witaminy w organizmie jest w normie.
Naukowcy poddali analizie dane z ośmiu badań zrealizowanych w USA i Europie w których udział wzięło 26 018 kobiet i mężczyzn między 50 a 79 rokiem życia. Analizie poddano przyczyny śmierci 6 695 uczestników badania, którzy zmarli w jego trakcie. 2 624 osoby zmarły na choroby sercowo-naczyniowe, a 2 227 na nowotwory. Przy porównaniu najniższego i najwyższego poziomu witaminy D wśród zmarłych wykazano, że pacjenci z najniższym stężeniem witaminy D mieli prawie dwa razy wyższe ryzyko śmierci w porównaniu do pacjentów z jej wysokim stężeniem. Mimo różnych poziomów witaminy ze względu na pochodzenie, płeć i pory roku pobrania krwi, powiązanie między niskim poziomem witaminy D, a śmiercią było stałe.
Właściwości ochronne witaminy D są oczywiste – mówi doktor Boffetta. Jeśli wyniki naszych badań zostaną potwierdzone, może to doprowadzić do szerszych wytycznych suplementacji w jedzeniu, jak i lepszym zrozumieniu roli witaminy D w prognostyce nowotworowej.
Literatura: www.bmj.com/content/348/bmj.g3656
|