Kolorowe, lekkie, a przede wszystkim zdrowe menu to najlepszy sposób, by zregenerować organizm po zimie i przygotować się na przyjście lata.
W wiosennym jadłospisie warto postawić na różnorodność i nie bać się eksperymentów. Sałatka z pieczonego słonecznika bulwiastego z orzechowo-bekonowym winegretem? Błyskawiczne małże w zupie pomidorowej? A na deser tarta jabłkowo – pomarańczowa? Wszystko jest możliwe – szczególnie, gdy źródło natchnienia mamy w zasięgu ręki. Wiele inspirujących przepisów z całego świata znajdziemy np. w książce „Nasze jedzenie, naturalnie” szwedzkiej autorki Kille Enna.
Naturalnie zdrowo!
Komponując posiłki najlepiej wybierać produkty sezonowe. Są one nie tylko świeże, smaczne i tanie, ale zawierają o wiele więcej składników odżywczych, niż warzywa i owoce uprawiane poza sezonem. Kuchnia będąca odbiciem pór roku bardziej odpowiada miejscowym warunkom klimatycznym i samoistnie powoduje zróżnicowanie potraw na talerzu, zapobiegając tym samym monotonii w codziennym jadłospisie.
Więcej informacji i przepis znajdziecie
tutaj