Co roku pogorszenie samopoczucia i brak sił witalnych składamy na karb wiosennego przesilenia. Tymczasem wcale nie jesteśmy skazani na pozimowy spadek kondycji. Często, aby poczuć się lepiej, wystarczy zmiana diety na lżejszą, bardziej urozmaiconą i odpowiednio zbilansowaną.
Gra w biało-zielone
Wiosna to najlepszy czas, żeby wziąć pod lupę jadłospis całej rodziny. Jeśli w zimie dominowały w nim ciężkie potrawy, obfitujące w węglowodany i tłuszcze, czas na zmianę. Dzieciom oraz dorosłym przyda się teraz porcja witamin i minerałów ukrytych w lekkich daniach. Do ich przygotowania doskonale nadają się niskokaloryczne produkty mleczne, takie jak jogurt. Z jego pomocą organizm łatwo poradzi sobie z niedoborami witamin A, D, B2 i B12. Kilka łyżek jogurtu naturalnego, czosnek oraz szczypta ziół to najprostszy przepis na smaczny sos lub dip do warzyw w formie przekąski. Do obiadu można zaś podać kruchą sałatę ze szczypiorem i rzodkiewką, polaną jogurtowym dressingiem.
Jogurt naturalny sprawdzi się także w roli głównego bohatera wiosennych śniadań. Wymieszany z garścią płatków owsianych, miodem albo pokrojonym ulubionym owocem, doda energii na początku dnia zarówno starszym, którzy ruszają do pracy, jak i młodszym, którzy wybierają się do szkoły. Kubeczek jogurtu to jedna z dwóch zalecanych w przypadku dorosłych oraz jedna z czterech rekomendowanych dzieciom i młodzieży dziennych porcji przetworów mlecznych, które powinny być stałym elementem naszej diety − przypomina prof. zw. dr hab. n. med. Janina Danuta Piotrowska-Jastrzębska, kierownik Kliniki Pediatrii i Zaburzeń Rozwoju Dzieci i Młodzieży Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, ekspert programu "Mam kota na punkcie mleka".
Więcej znajdziecie
tutaj!