|
gotuje się risotto przyprawione w stylu Cajun.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut
• 2 łyżki przyprawy McCormick® Gourmet Cajun Seasoning
• 1 łyżka Kamis sól czosnkowa
• 1 łyżeczka Kamis kolendra
• 450 g udek z kurczaka bez skóry i bez kości, pokrojonych w kostki wielkości 2,5 cm
• 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
• 1 i 1/2 szklanki cebuli pokrojonej w kostkę wielkości 2,5 cm
• 3 szklanki wody
• 6 torebek zielonej herbaty
• 2 szklanki ryżu Arborio
• 1 i 1/2 szklanki papryki w kilku kolorach (pokrojonej w kostki 2,5 cm)
• 225 g kiełbasy andouille, pokrojonej skośnie na grube plasterki grubości niewiele ponad
1 cm
• 1 szklanka cebulki dymki pokrojonej na skos
1. Zmieszaj przyprawę Cajun, sól czosnkową i mieloną kolendrę. Posyp kurczaka 1 łyżką mieszanki przypraw. Podgrzej oliwę w otwartym szybkowarze na średnim ogniu. Dodaj kurczaka; smaż, mieszając przez 3 minut lub aż lekko się zezłoci. Dodaj cebulę; smaż, mieszając przez 3 minuty lub aż zmięknie. Dodaj wodę i torebki zielonej herbaty. Zagotuj.
2. Dołóż ryż, paprykę, kiełbasę i pozostałą część mieszanki przypraw. Zamknij pokrywę. Wytwórz maksymalne ciśnienie w szybkowarze na dużym ogniu. Gotuj 5 minut. Zdejmij zognia. Odstaw na 5 minut.
3. Wsadź szybkowar pod zimną wodę, aby zmniejszyć ciśnienie. Usuń pokrywę. Usuń torebki herbaty. Dodaj dymkę.
Przepis na 8 porcji (po 1 szklance).
|