|
Przygotowuje się je z sezonowych warzyw, najczęściej bakłażanów, cukinii, papryki i pomidorów, które dusi się we własnym sosie i doprawia świeżymi ziołami. Ratatuję podawać można jako warzywny dodatek do obiadu, ale świetnie sprawdza się również jako przystawka lub samodzielna, wegetariańska potrawa. Ratatuję można także łączyć z różnymi dodatkami. Ciekawym pomysłem jest podanie jej z tradycyjnymi, polskimi kluskami śląskimi. Francuski charakter warzywnego dania połączony z klasycznym, polskim dodatkiem stworzy oryginalne, ale też bardzo smaczne danie, które na długo zostanie w pamięci smakoszy
Ratatuille z kluskami śląskimi z dziurką
Składniki: *70g bakłażana, *80 g cukinii, *80 g cebuli, *3 ząbki czosnku, *1 czerwona papryka, *¼ doniczki świeżego tymianku, *100 g włoszczyzny, *100ml oleju, *Kluski śląskie z dziurką JAWO 1 op. , *sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie ratatouille: Z rozdrobnionej włoszczyzny, wody i soli ugotować około 100-150 ml wywaru jarzynowego. Bakłażana, cukinię, cebulę i paprykę pokroić w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm, a czosnek pokroić w plasterki. Tak przygotowane warzywa podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie podlać wcześniej przygotowanym wywarem jarzynowym i dusić do miękkości. Pod koniec dodać świeży tymianek. Podawać z ugotowanymi kluskami. Danie to jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu i praktycznie nie może się nie udać. Polecane jest więc jako szybki pomysł na zdrowy, smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny, który może stworzyć nawet nowicjusz w kulinarnym świecie. Smacznego!
autor: / źódło: / opracowanie:
Jawo
|