|
Posyp kolendrą i podawaj z grillowanym kurczakiem lub rybą, chipsami tortilla lub taco.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
• 2/3 szklanki pestek dyni
• 8 suszonych wydrążonych papryczek chili de arbol z usuniętymi nasionami
• 2 łyżki oleju roślinnego, oddzielnie
• 1 średnia cebula, posiekana (1 szklanka)
• 4 średnie dojrzałe pomidory śliwkowe, wydrążone i pokrojone (2 szklanki)
• 1/2 szklanki gorzkiego soku pomarańczowego*
• 1 łyżeczka Kamis oregano
• 3/4 łyżeczki Kamis Specialite Młynek Sól morska
• 1 łyżka drobno posiekanej świeżej kolendry
1. Upraż pestki dyni na patelni na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając przez 5 do 7 minut lub do czasu aż zaczną pachnieć i staną się złocistobrązowe. Odłóż 2 łyżki do posypania. Wsyp pozostałe pestki do blendera.
2. Upraż papryczki chili na tej samej patelni na średnim lub dużym ogniu przez 30 sekund z każdej strony lub aż pojawią się na nich pęcherzyki i papryczki zmienią kolor. Wsyp je do blendera; przykryj. Zmiksuj przy wysokiej prędkości, aż masa zostanie utarta.
3. Podgrzej 1 łyżkę oleju na patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę; smaż, mieszając przez 5 do 7 minut lub do momentu aż lekko się zezłoci. Dodaj do blendera. Wlej pozostałą łyżkę oleju na patelnię i dodaj pomidory. Smaż, delikatnie mieszając przez 5 do 7 minut lub aż lekko zmiękną. Wrzuć do blendera razem z sokiem, oregano, solą i papryczkami chili; przykryj. Zblenduj tak, aby uzyskać grube kawałki. Wyłóż sos do miski.
4. Posiekaj pozostałe pestki dyni. Zmieszaj je z kolendrą w małej misce. Posyp sos mieszanką.
Przepis na 2 szklanki sosu lub 16 porcji po 2 łyżki każda.
*Gorzki sok pomarańczowy otrzymujemy ze specjalnego gatunku gorzkich pomarańczy. Jeżeli nie uda Ci się ich kupić, można zastąpić je sokiem uzyskanym przez połączenie 6 łyżek soku pomarańczowego 2 łyżkami soku z limonki.
Wskazówka:
Papryczki chili de arbol to cienkie, pikantne papryczki pochodzące z Meksyku. Przeważnie można je dostać w wersji ususzonej. Jeżeli nie są dostępne, zastąp je tajskimi papryczkami chili.
|