W ich opinii istotne jest nie tylko to, co spożywamy. Równie ważny jest sposób przygotowania potraw.
Technolodzy żywienia mówią o szkodliwości choćby miedzianych garnków – w wysokich temperaturach cząsteczki miedzi uwalniają się do potrawy. Badania przeprowadzone w Katedrze Technologii Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wskazują, że podobnie dzieje się w przypadku naczyń ocynkowanych (tu wręcz mówi się o toksyczności!). Naukowcy z Keele University dowiedli zaś, że kontakt żywności z aluminium jest niezdrowy dla organizmu człowieka (ich stosowanie może przyczynić się do rozwoju Alzheimera).
Jak zatem gotować zdrowo, ale i smacznie? Ofertę godną uwagi prezentuje marka TERMISIL. W naczyniach marki TERMISIL można piec, ale i gotować. Wszystko to za sprawą wysokiej jakości materiału, z jakiego są wykonane. Szkło borokrzemowe TERMISIL jest trwałe i bezpieczne. Potrzebujesz dowodu? Możemy przytoczyć nawet dwa – po pierwsze nie bez powodu butelki dla niemowląt coraz częściej wykonywane są właśnie z tego typu szkła (żadna niebezpieczna substancja nie przenika do pokarmu), a po drugie – wysoka odporność tego tworzywa zdecydowała o wykorzystaniu go w laboratoriach. Szkło borokrzemowe jest ponadto polecane dla alergików, i co najważniejsze – potrawy przygotowywane w szkle tego typu są zdrowe w przeciwieństwie do potraw smażonych.
Więcej szczegółów znajdziecie
tutaj