|
Jeśli nie macie pomysłu jak je przygotować, skorzystajcie z naszych przepisów. Marchewkowo pomarańczowa zupa z imbirem to propozycja dla miłośników zup o delikatnej, kremowej, konsystencji, zaś dla smakoszy orientalnej kuchni polecamy tajską zupę kokosową z dzikim ryżem i krewetkami z dodatkiem imbiru. Smacznego !
Zupa marchewkowo- pomarańczowa z imbirem
Składniki
• 100 g ryżu basmati firmy Kupiec
• 700 g marchwi
• 400 ml bulionu warzywnego
• 200 ml soku pomarańczowego
• 2 cm imbiru
• 1 łyżka oliwy
• szczypta gałki muszkatołowej
• szczypta cynamonu
• sól, cukier, biały pieprz do smaku
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać, pokroić na grube plastry, skropić lekko oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu marchew przełożyć do garnka, dodać starty na drobnej tarce imbir i wlać sok pomarańczowy. Zmiksować blenderem na krem. Dodać bulion i przyprawy do smaku, gotować jeszcze 10 min na wolnym ogniu. Podawać z ugotowanym ryżem.
Tajska zupa kokosowa z dzikim ryżem i krewetkami
• 100 g dzikiego ryżu, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu,firmy Kupiec
• łyżka czerwonej pasty curry
• ząbek czosnku, starty
• niewielki kawałek imbiru, starty
• 2-3 łyżki oleju, np. kokosowego
• puszka mleka kokosowego
• 200 g krewetek
• 400 g fasolki szparagowej, żółtej i zielonej
• 1,5 l bulionu
• garść posiekanej świeżej kolendry
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać pastę curry, czosnek i imbir, smażyć chwilę, mieszając, aż poczujemy wyraźny aromat, wrzucić krewetki i fasolkę, wymieszać i zalać mlekiem kokosowym i bulionem. Gotować 15 minut. Zupę podawać z dzikim ryżem i posypaną świeżą kolendrą.
|