|
Imbir, kurkuma, chilli to niekwestionowani sprzymierzeńcy. Zimą mile widziane są też sosy TABASCO®. Do wyboru są cztery warianty z różnym poziomem ostrości – w zależności od uwielbienia do pieczenia w ustach i stopnia zmarznięcia. Można zacząć delikatnie, sosem Jalapeno lub z subtelną nutą czosnku, mocniejszym, tradycyjnym sosem lub kontynuować smakowitą przygodę z ekstremalnym Habanero. Wystarczy kilka kropel by danie zyskało niepowtarzalnego charakteru, zachowując jednocześnie pełnię naturalnego aromatu. Dodatkowo, jeśli owa przekąska jeszcze paruje od ciepła i jest przyjemnie chrupiąca, nie pozostaje nic innego, jak delektować się chwilą.
Przepisy na rozgrzewające przekąski przygotowane przez ambasadora marki, Grzegorza Łapanowskiego:
Pikantne pierożki z mieloną wołowiną po meksykańsku czyli empanadas
350g mielonego mięsa wołowego
150g kiełbaski chorizo
1 puszka czerwonej fasoli
1 średnia cebula
2 łyżki pasty pomidorowej
Sos sojowy Kikkoman
TABASCO® Habanero
Kmin rzymski
cukier
Sól, czarny pieprz
olej do smażenia
Mięso mielone przesmażyć na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego oleju. Wyłożyć do miski. Następnie usmażyć na patelni pokrojoną w drobną kostkę cebulę i chorizo. Dodać razem z odcedzoną i opłukaną fasolą do miski. Wymieszać. Na tę samą patelnię włożyć pastę pomidorową, dodać 2-3 łyżki sosu sojowego, kmin rzymski i wlać trochę wody. Gotować kilka minut aż sos delikatnie zgęstnieje. Dodać do farszu. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i dla odpowiedniej ostrości TABASCO® Habanero.
Ciasto kruche:
300 g mąki
150 g masła,
1 jajko
Pół łyżeczki soli
60 ml zimnej wody.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojone zimne masło i przesiekać je dokładnie nożem razem z mąką. Zrobić wgłębienie, dodać sól, jajko i wodę. Krótko wyrabiać. Zagnieść ciasto w jednolitą kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Ciasto cienko rozwałkować. Wyciąć kwadraty odpowiedniej wielkości, Na środku położyć nadzienie i mocno zlepić brzegi Piec przez około 15-20minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Chili con carne czyli duszona wołowina w sosie pomidorowym
0,5 kg mielone mięsa wołowego
100 g wędzonego boczku
4 średnie dojrzałe pomidory
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
Puszka czerwonej fasoli(ok 200g)
2-3łyzkioasty pomidorowej
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka kminu rzymskiego zmielonego
Sos sojowy Kikkoman
TABASCO® czosnkowe
2 opakowanie ciasta francuskiego
2 żółtka + 2 łyżki mleka
Cukier
Sól, pieprz
Oliwa
Pomidory i papryki opiec nad płomieniem. Zawinąć w folię aluminiową aby łatwiej było zdjąć skórkę i odstawić do ostygnięcia. Warzywa powinny nabrać lekkiego dymnego aromatu, dzięki któremu cała potrawa zyska charakterystyczny smak. W dużym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać kmin rzymski i delikatnie wszystko uprażyć. Partiami dodawać zmieloną wołowinę i pokrojony w paski boczek. Co jakiś czas mieszając zrumieniać mięso. Przyprawić je sosem sojowym i cukrem. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawić pieprzem. Dusić na małym ogniu około 20minut. Dodać obraną i pokrojoną w kawałki paprykę i odsączoną i opłukaną czerwoną fasolę. Gotować jeszcze około5 minut. Pod koniec gotowania podlewać stopniowo potrawę odrobiną wody tak aby powstało trochę gęstego sosu. Przyprawić jeszcze raz do smaku sosem sojowym, pieprzem i TABASCO® dla nadania potrawie odpowiedniej ostrości. Na środek ciasta francuskiego ułożyć porcję mięsa, zawinąć w rulon i posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem. Pociąć w plastry o grubości około 1,5 cm. Pieczemy w rozgrzanym do 200*C piekarniku przez 12-15 minut
autor: / źódło: / opracowanie:
Develey
|